Окръжните съдии с по 2000 лв. заплата. Преглед на националния печат


Режат Галеви за парламента, пише „Монитор"
Дупнишките бизнесмени Братя Галеви няма могат да се кандидатират за депутати, ако предложените от прокуратурата промени в Наказателния кодекс бъдат разгледани от сегашния парламент.

Представителите на държавното обвинение настояха вчера по време на дискусията за изготвянето на нов НК кандидатите за депутати, срещу които се водят досъдебни производства и разследвания, да нямат право да бъдат избирани. Така лицата, срещу които се водят каквито и да е наказателни производства, няма да могат да станат депутати, ако промените се приемат.

„В момента сме свидетели на примери, в които хора, преследвани от закона, си мислят, че могат да се скрият от правосъдието в парламента. Това е недопустимо", обясни вчера прокурорът от ВКП Петър Раймундов.

Освен това от прокуратурата предлагат в новата концепция да бъде включено и това задлъжнели бизнесмени с фалирали фирми да не могат да регистрират нови на свое име или да прехвърлят проверяваните компании на други лица. Нови текстове да бъдат допълнени и за престъпления, касаещи сивата икономика, неплащането на социални осигуровки и кражби на имоти. Такива липсват в сега действащия Наказателен кодекс.

Държавното обвинение се застъпи и за многократно увеличение на наказателната глоба. Според магистратите не е редно административните наказания да бъдат в пъти по-високи от наказателните. Представителите на държавното обвинение обясниха, че в европейските страни е практика при налагането на лишаване от свобода осъдените да платят и големи наказателни глоби. В чужбина най-ниският праг на наказателната глоба е поне 1000 евро, докато у нас в НК има и такива от 10 лева , обясниха още обвинители. Задължително да бъде и повишаването на образователната квалификация на всички затворници, поискаха още родните обвинители. В същото време експертна група от правосъдното министерство начело с министър Тачева изложиха и своята концепция за изготвянето на новия НК. Основното искане е за намаляване на присъдите и отпадане на доживотния затвор без право на замяна. Това се налагало, тъй като според експертите доживотната присъда е също толкова нехуманна колкото и смъртното наказание. Те допълниха тезата си с това, че по този начин престъпникът няма мотивация за превъзпитание. От своя страна от прокуратурата възразиха остро на исканията за намаляване на присъдите като цяло. Те обясниха, че много от престъпленията, които в юридическата практика се водят като леки, всъщност са много сериозни. Те дадоха като пример „прането на пари", „длъжностни престъпления", както и „контрабандата".

Пет куршума от засада за баничар, брои „Монитор"

Шефът на веригата "Софийска баница" Александър Занев бе разстрелян с пет куршума от засада. Бизнесменът беше убит в понеделник пред дома си в столичния квартал "Бояна", докато паркирал джипа си пред гаража на къщата. Три седмици преди това бяла "Шкода" с трима мъже в нея е забелязана да обикаля около дома на бизнесмена. Непознатите идвали през няколко дни и се движели бавно от единия до другия край на малката тясна улица, на която живеел Занев, научи "Монитор". Криминалисти предполагат, че в колата са били извършителите.
"Наистина имаше такъв случай. Идваха около 16 часа. Сашо обикновено се прибираше 2 часа по-късно. Не ги знам откъде бяха тези момчета, но не са от квартала. В съседния блок живее катаджия, който дори се опита да ги спре веднъж, за да ги пита какво търсят, но те не се подчиниха и избягаха", разказа вчера охранителят Петко Величков, който е нает да пази новострояща се кооперация. При посещенията си мъжете сгазили едно от кучетата в квартала.
В момента разследващи ще проверяват всички камери около луксозните имения с надеждата, че някоя от тях е записала номерата на колата. На луксозната къща на Занев също са монтирани видеоочи, но според съседи те не работели. От МВР също потвърдиха вчера, че имат проблеми с техническите средства за записване. Две камери са поставени на високи пилони в началото на улицата на Занев. Не се знае обаче дали и те са работели в деня на убийството.
Работата на криминалистите е затруднена допълнително и от факта, че повечето от кооперациите около къщата на Александър Занев се довършват и собствениците им не са се нанесли, поради което няма свидетели. Улицата, на която той живее, все още няма име и не е администрирана, казаха малкото съседи на бизнесмена. Поради тази причина сигналът за разстрела е подаден с 45 минути закъснение. Занев е убит около 18 часа. Двама младежи, живеещи в съседни апартаменти, чули на два пъти пукот, но не обърнали внимание. Половин час по-късно те излезли на терасите си, откъдето забелязали странна гледка - Занев стоял в сивия си джип "Сузуки Витара", килнат на една страна с гърди, облени в кръв. В паниката си мъжете първоначално се обадили на пожарната. Малко по-късно кварталът бил огласен от писъците на друга съседка. Надя Серкесян извела децата си на уличката да си играят. Жената забелязала, че джипът на Занев е със счупени странични стъкла.
"Първоначално реших, че са го обрали или е спрял не където трябва и са му счупили прозорците. Като приближих обаче, го видях целия в кръв, ризата му беше подгизнала, а главата беше настрани", обясни жената часове след разстрела.
Според разследващите Александър Занев е починал на място. По него е стреляно най-вероятно с пистолет "Макаров", казаха след първоначалните огледи експертите. Убиецът е чакал жертвата си в другия край на улицата, в която се намират недовършените кооперации. Когато е забелязал, че Занев завива от улица "Бял равнец" и се отправя към дома си, извършителят е тръгнал срещу него пеша. В момента, в който спира пред гаража си, убиецът се изравнява с него и стреля от непосредствена близост в страничното стъкло от страната на шофьора. Единият от куршумите се е забил в задната дясна страна на джипа, което означава, че стрелецът е идвал срещу мишената си. Предполага се, че след това убиецът се е върнал обратно и след като е минал 100 метра пеша между строящите се нови блокове, е стигнал до ул. "Панорамен път", където го е чакала кола.
"Нищо не сме видели, защото вчера (понеделник - б.а.) смяната ни свърши в 16,30 часа", разказаха пред "Монитор" строители от кооперация, покрай която се предполага, че е минал убиецът. Криминалисти смятат, че вероятността да е излязъл откъм улица "Бял равнец" е по-малка, тъй като там има камери и повече обитатели, които са се нанесли.
Час и половина след разстрела в понеделник на мястото дойде и сестрата на Занев.
"Не мога да повярвам, преди малко вечеряхме вкъщи и той си тръгна, а сега е мъртъв", повтаряше жената с треперещ глас.
Близки на бизнесмена разказаха, че той имал две деца, но бил разведен с жена си.
"В последно време живееше с приятелката си Надя. От два месеца обаче не сме я виждали тук. Не знаем какво работи, виждали сме я да излиза вечер и се прибира сутрин. Кара един вишнев "Мерцедес", обясни пазачът Петко Величков. За последно той видял Занев в събота вечерта. Мъжът не изглеждал притеснен.
"Попита ме само как съм и това беше. Познаваме се отдавна, защото съм работел за него, правих му оградата на къщата. Нанесе се тук през 2005 година", обясни още той.
Зам.-директорът на СДВР Николай Василев съобщи вчера, че Занев е имал регистрация в полицията за хулиганство през 2005 година, но делото му е било прекратено. След разстрела тръгна слух, че бизнесменът ще издава вестник, свързан с НДСВ, но от партията отрекоха.

Бил съдружник с роднина на Бай Миле
Убитият Александър Занев е бил съдружник с Ива Панагонова, сестра на вдовицата на Милчо Бонев-Бай Миле - Силвия Панагонова. Тя е управител на "Емпайър ООД", една от фирмите, в която Занев има дял от 25%. "Емпайър ООД" се занимава с таксиметров пътнически транспорт. Занев е и едноличен собственик на "ВИП ТРЕЙД ЕООД" - фирмата, през която стопанисва веригата "Софийска баница".
Негова собственост е и фирмата "Ви Ай Пи Консултинг", занимаваща се с проектантска и консултантска, вътрешна и външнотърговска дейност, представителство и агентство, сделки с интелектуална собственост, лизинг, хотелиерски и туристически услуги. Занев е шеф и на "АЛЕКСАНДЕР - 65 ЕТ", специализирана в търговията на дребно на разнообразни стоки. Вземал е участие и в управлението на спортен клуб "Титан".

Търсят засегнати бизнес интереси
Прекалено рано е да говорим за версии, защото когато имаш толкова бизнес интереси, може да ти дойде отвсякъде. Сега с колегите коментирахме, че причините може да са от бизнес отношения дори до жена. Това каза вчера пред "Монитор" участник в разследването.
Близки на бизнесмена казаха, че той имал интереси в проект за каскада "Искър" край Своге, която се строила от италианци. Твърди се още, че чрез вдовицата на убития Милчо Бонев-Бай Миле Силвия и сестра й Ива Панагонова е наливал пари в строителни проекти в "Боровец". Участвал е и в строителството на хотели на известни бизнесмени по Черноморието. Имал е да събира големи суми за строителни услуги, които е извършвал. Освен това Занев е членувал и в т.нар. клуб на успелите - "Лайънс клъб". В него бизнесменът се запознал с хора, които в бъдеще му помогнали много за част от проектите му.
Неофициално се твърди, че Занев е сътрудничил на службите.

Вземат колата за неплатен ток, предупреждава „Стандарт"
Масови акции срещу длъжници започнаха частните съдия-изпълнители. Те прибират колите за неплатени сметки за ток, вода, парно, както и за неиздължени вноски по кредити. Мярката се налага заради хилядите висящи дела, които не могат да се решат. Частният съдебен изпълнител от Русе Иван Хаджииванов дори си купи паяк, за да прибира бързо и без разправии коли на осъдени борчлии. Возилото от седмица снове из града и вдига запорирани автомобили. Собственикът му даже го предоставял на колеги, за да си свършат работата. Предложил го и на общината, каза за "Стандарт" шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. "В София също имахме идея да наемем паяк за нуждите на колегията, но преговорите ни с "Паркинги и гаражи" удариха на камък", заяви Дичев. Въпреки това "събираемостта" на коли в столицата не била по-ниска. Налагало се обаче да се изземат ключовете и талоните от собствениците.
България е с най-скъпото и най-слабото правосъдие в Европа, отбелязва „Сега"
България отделя най-много пари за правосъдие, обществен ред и сигурност в Европа, но ефектът е слаб и доверието на гражданите в съдебната система е най-ниско. Това сочи изследване, проведено в 36 европейски страни, което институт "Отворено общество" представи вчера.
Цифрите показват, че наливането на пари не води автоматично до повишаване на ефективността. Според проучването България дава малко под 3% от брутния вътрешен продукт за обществен ред и сигурност, а в ЕС най-малко за същата цел отделя Дания. Но доверието на гражданите в нашата съдебна система е най-ниско, а в Дания - най-високо. България е в челната класация и за раздадени пари от бюджета по отделни звена - на 6-о място при прокуратурата и на 9-о - при съдилищата.
Увеличението на бюджета на съдебната власт за периода 1998-2008 г. достига до 506%, докато скокът на разходите по целия бюджет за същото време е едва 192%. Ръстът на парите за съд, прокуратура, следствие и Висш съдебен съвет е 2.6 пъти по-висок от този на общите разходи в хазната, включително и в сравнение с парите за образование, здравеопазване и социални дейности.
България е достигнала средните европейски нива на заплащане на съдии. Средната заплата на един магистрат е около 5 пъти по-висока от средната за държавата. А във Върховния административен съд и във Върховния касационен съд е дори 10 пъти повече. Там съдиите вземат над 4000 лв., в прокуратурата и останалите съдилища - около 2000 лв., във ВСС - над 3500, а в Инспектората към ВСС - около 3000.
Парите за МВР се увеличават значително по-бързо, отколкото расте икономиката и почти изцяло отиват за заплати. България е на второ място в цяла Европа по брой на полицаи на 100 000 души. Преди нас е само Кипър. Срещу това свръхфинансиране на системата отново има сравнително ниско доверие и липса на ефективност.
"Огромното увеличение на разходите за правосъдие и обществен ред не води до подобряване на качеството и до увеличаване на чувството за сигурност на гражданите", е изводът на анализаторите. Напротив - доказателствата за понижена ефективност на правосъдието и полицията са повече. Така например броят на актовете, внесени от прокуратурата, е постоянен в периода 2001-2006 г. - около 30 хил. годишно, а в същото време бюджетът на държавното обвинение е нараснал с 89%.
Отчита се и че съдилищата в областните градове и столицата са значително по-натоварени от тези в останалите градове. Разликата в натовареността например между районния съд в София и този в Ивайловград е около 8 пъти. В същото време магистратите получават еднакви възнаграждения. Затова и се предлага бързо въвеждане на реално програмно бюджетиране в съдебната власт и МВР, както и планиране на даваните пари след оценка на правните проблеми на гражданите в отделните региони и на получените резултати.
Срещу част от изводите за увеличените пари за съдебната система се обяви шефът на Съюза на юристите в България Владислав Славов. Той определи като некоректно сравнението със здравеопазването, където се появиха много частни болници, и с образованието, където има много по-малко ученици. Затова било нормално увеличението при тях да е по-малко. Шефът на Инспектората към ВСС Ана Караиванова обаче го контрира, че не може да се дават толкова много пари за толкова малко работа. Тя даде пример с окръжен съд и окръжна прокуратура, които за година гледали едно дело за подкуп, едно за присвояване, няколко за кражби и останалите за транспортни произшествия. Според нея основно прокуратурата внасяла обвинителни актове за катастрофи. При проверка инспектори се натъкнали на голяма правна неграмотност, като включително магистрати не можели да определят правилно кръга от наследници, които могат да получат обезщетения за вреди.
Даваме най-много пари за съд и полиция в ЕС, пише и „Дума"
България отделя за ред и сигурност най-много средства от останалите страни в ЕС. В същото време доверието ни в съдебната система е на дъното на класацията. Това показват данните от изследване, оповестено вчера по време на дискусия за съдебната реформа у нас. В срещата участва и правосъдният министър Миглена Тачева. Стана ясно, че в момента България отделя близо 3% от БВП за разходи за обществен ред и сигурност, като тези постепенно нарастват през последните десетина години. За 2008 г. бюджетът за съдебната ни система е бил 413 млн. лева. Близо седем пъти са се повишили и парите за МВР - за миналата година бюджетът на вътрешното ведомство е близо 1 млрд. лева.
Анкета показва, че 76 процента от българите не са склонни да се доверят на съдебната ни система, а само 13 на сто вярват в нея. Най-високо е доверието в Дания, където склонните да се доверят на съда са 83 процента. На дъното сме и по доверие в полицията. Близо 65% от българите казват, че не вярват в МВР. Тук рекордьор е Финландия, където 91 на сто имат пълно доверие на полицаите.
В същото време по брой на регистрирани престъпления страната ни е на едно от последните места. Така се оказва, че България е с едно от най-ниските нива на престъпност в Европа. Според изследвания на "Центъра на демокрация" обаче МВР регистрира едва 1 от всеки пет престъпления и официалните данни всъщност са подвеждащи.
Докладът сочи още, че планираните реформи в българската съдебна система са изпълнени на 80 процента. Като основни постижения на реформата се отчитат подобряване на условията на труд на съдебната власт, увеличаване на възнагражденията и възстановяване на привлекателността на магистратската професия. Което обаче не се е отразило на ефективността на системата. Затова изследването стига до извода, че "досега реформата не е послужила за решаване на основните проблеми, които гражданите имат със съдебната власт". Въпреки че борбата с корупцията е декларирана цел на реформата, колкото повече напредва изпълнението на стратегията, толкова по-често проблемът с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност заема място в оценките за правосъдието ни, пише още в изследването.
Министър Миглена Тачева коментира от своя страна, че през последните две години реформата в съдебната ни система е доста по-ефективна отпреди. Това се отчитало и от външните оценки по проблема.

Застрахователи с мобилни групи тормозят на пътя, предупреждава „24 часа"
Все повече застрахователи създават мобилни групи, които пращат на мястото на катастрофата да я регистрират и да изясняват обстоятелствата за настъпването й. Шофьорът, застрахован в дружество, което няма такава група, е подложен на психологически тормоз.

За това предупреждава шефът на "Булстрад" Румен Янчев в интервю за "24 часа". "Явлението" се появило, откакто от КАТ отказвали да посещават по-леките катастрофи. Тази опция беше дадена с въвеждането на двустранните констативни протоколи.

Румен Янчев председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ЗПАД "Булстрад": Идва ценова война за автозастраховки

- Г-н Янчев, как кризата се отразява на застрахователите?

- Всички застраховки се сключват трудно. Много пъти застрахованите искат да спестят пари и често това е от застраховка. При "Живот" например прекратяват действащи полици или спират да плащат вноските, докато не се оправят времената. В общото застраховане е по-различно, защото там може да те сполети събитие, което да утежни състоянието ти допълнително в кризата. Затова хората предпочитат да имат полица, но обикновено намаляват рисковете.

Например цех, който е спряло производството, не се застрахова продукцията, а само срещу пожар и земетресение.

Всеки ще трябва да си направи модел на застраховане в сегашната ситуация.

Сега добре вървят селскостопанските застраховки. Миналата година реколтата беше добра, очерта се добра и тазгодишната. А и хората получиха субсидии, видяха се в пари и ако не са си купили джипове, ще имат за застраховка.

Като цяло паднаха премиите от автомобилния бизнес като нов портфейл. Много хора не си подновяват застраховките. Строителството замря почти.

Двигател на дейността ще бъде "Гражданска отговорност".

- Това означава ли, че тази година борбата с цените ще е още по-жестока?

- Да.

- Т.е. това ще намали още цената?

- Да. Тя и в момента е безкрайно ниска, но може да пада още. Докато при другите застраховки - например имуществените - няма накъде, те са на дъното. При "Гражданска отговорност" може да се варира, тя ще балансира приходите, ако паднат от други застраховки, цената й ще се качи.

- Колко очаквате да падне до края на година?

- Мога да кажа колко би ми се искало да стане - средно 230 лв., да варира от 170-180 лв. за автомобилите и 500-800 лв. за камиони и автобуси.

Не трябва да се акцентира само върху цената. Всички трябва да са наясно каква е функцията на "Гражданска отговорност". Тя покрива отговорността на шофьора към останалите участници на пътя. Ако някой е виновен за катастрофа и има застраховка, плащането на щетите се прехвърля на застрахователя и всичко върви нормално. Обществото трябва да приеме, че тази застраховка трябва да я има.

- Кога според вас ще заработи единният регистър, от където ще се взема информация за шофьорите без полица и те ще бъдат глобявани автоматично?

- Не виждам как ще заработи. Извадиха ни душата да предоставим информация. Много застрахователи нямаха информационната готовност за това, но въведоха системи. Направихме го, без да ни питат имаме ли възможност и пари за такива инвестиции, а сега процесът е спрял.

- Защо? КАТ ли няма воля за това?

- Няма виновна само една институция за това. Но е факт, че КАТ абдикираха и не желаят да се явяват на местопроизшествието. А няма кой да ги замести в тази функция.

Така се въздаде голям проблем - има много недоволни от това, че КАТ не издават протоколи, защото не посещават мястото на събитието. Идват само ако положението е по-тежко или са близо до мястото на събитието.

Това води до друг абсурд, който се завихря напоследък. Застрахователите се опитват сами дарешат проблема и някои от тях създават мобилни групи. Когато стане катастрофа, те казват на клиента си: Ще пратим мобилна група, не правете нищо, докато не дойде. И какво става - идва мобилната група на единия застраховател, а какво прави този, който няма мобилна група. Нали си представяте на какъв психологически тормоз е поставен единия от водачите. Сега ще мерим на кой му е по-голяма или по-страшна на външен вид мобилната група ли?

Тези неща са далеч от същността на застраховането. Двустранният протокол е много добро нещо, но то не е проблем на застрахователите. Хората помежду си могат да решават този проблем. При лек удар, малко одраскване слизате, попълвате протокола, разменяте си картичките, местите колите да не пречат на движението, без да седите по средата на голям булевард и да чакате.

Още преди казах, че се слага каруцата пред коня. Сега няма механизъм да оценяваш поведението на водача и всеки един да знае, че като признае вина, това ще се отрази върху премията му по полицата. Един шофьор може да се е ударил пил и да помоли свой приятел да се подпише подпротокола, че е виновен. Той се съгласява, защото не следва санкция от това. Така се обезсмисля протоколът.

- Нужно ли е да се запише нормативно, че застраховката трябва да се сключва за водача, а не за автомобила?

- Очевидно е, че цената трябва да е различна според поведението на пътя. В момента голяма част от оценката на риска минава през вида на автомобила. Разбира се, че има значение колко е мощен, но най-важно е какъв джигит си на пътя.

- А заради кризата има ли опасност гражданите да спрат да купуват "Гражданска отговорност"?

- Който мисли с главата си, ще продължи да застрахова не само колата, а и къщата. Все пак имуществената полица е най-евтината на пазара.

При "Гражданска отговорност" може да унищожиш имущество за хиляди левове или не дай си боже да убиеш човек и обезщетението да е 1 млн. лв. - откъде ще ги извадиш тези пари да ги платиш. Ако имаш застраховка, се покриват от дружеството.

От нещата, които те пазят, не можеш да спестяваш. Можеш да провериш къде колко струва, ако нямаш пари, да я прекроиш, да питаш застрахователя, брокера, те ще те посъветват.

- Увеличават ли се застрахователните измами заради кризата?

- Да, има хора, които остават без пари. Преди печеленето на пари беше по-лесно. Сега се правят умишлени пожари на цехове, на ресторанти, кафенета, при превозвачите се измислят събития.

Измамите са в почти всички сфери на застраховането. При автомобилното най-често са под формата на самозапалване, самооткрадвания, измислени щети, които не са се случили.

Има хора, които купуват кола за 1000 лв., застраховат я за 5000 лв., удрят я в дърво и получават 4000 лв. за тотална щета. С парите купуват още 4 коли и продължават.

- Но как застрахователят е позволил автомобил за 1000 лв. да се застрахова за пет пъти повече?

- Много пъти по трасето има агенти, брокери, освен това отвън автомобилът изглежда лъскав, а вътре може да няма двигател. Не всичко може да се провери

- Появи се застраховка срещу отвличане. Има ли нужда в България от такъв продукт?

- За тази застраховка в бранша знаем много отдавна. За това обаче не се говори. Сега остава да се публикува списъкът на застрахованите. Само застрахованият има право да разкрие информация, ако е сключил договор. Трябва да се постави въпросът рискът от отвличане може ли да се застрахова. И отговорът е, да, може за различни рискове включително за това, че компанията може да пострада и да претърпи вреди, ако мениджърът бъде отвлечен.


Вече сме в рецесия, тръби „Труд"
България вече е изпаднала в рецесия - в две последователни тримесечия икономиката е с отрицателен растеж. Това обясни в интервю за "Труд" председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Мариана Коцева.

Според най-нови данни на ведомството още през четвъртото тримесечие на миналата година е отчетен спад в икономиката. Експресните оценки за януари-март 2009 г. показват, че брутният продукт е намалял още и де факто страната ни вече се намира в тежка криза.

БСП и ДПС се окопаха в ключовите регулатори, пише „Дневник"

Десетина дни преди парламентът да се разпусне заради предстоящите избори, управляващите си разпределиха 25 важни поста в надзорни комисии, в осигурителния институт, в бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства. Другата седмица най-вероятно ще има избор и за управител на Българската народна банка, научи "Дневник" от депутати.
От внесеното в късния следобед вчера от името на БСП, НДСВ и ДПС проекторешение за попълване на местата в институциите се вижда, че социалистите взимат три началнически места и пласират най-много свои кандидати за постове. Много от тях са сегашни народни представители от левицата. ДПС си подсигури седем влиятелни позиции и осъществява отдавнашната си амбиция да излъчи зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), който наблюдава застрахователния надзор и съответно ще отговаря за бъдещите частни здравни фондове. НДСВ получи едва за 5 поста.
Вчера сутринта в банковите и политическите среди упорито се заговори, че мнозинството ще се опита да избере още отсега бъдещ шеф на БНБ, макар че мандатът изтича през октомври. През деня твърденията бяха упорито отричани, но снощи депутати, приближени до лидерите на тройната коалиция, казаха, че това е възможно, и не изключиха да стане още следващата седмица. Като най-вероятен за поста те посочиха сегашния управител на банката Иван Искров. За да се избегнат юридическите пречки, се обмисляло той да подаде оставка и така да започне легитимна нова процедура. В подкрепа на тези твърдения дойдоха изказвания на царисти, че те не са се борили за много постове, за да запазят Искров. В бизнес средите се говореше, че към мястото проявява интерес финансовият министър Пламен Орешарски. Говореше се и за председателя на парламента Георги Пирински, но неговите шансове бяха оценени като минимални.
От повече от година в мнозинството течаха безрезултатни пазарлъци за някои от назначенията, например в КФН, където мандатите са отдавна изтекли. Наближаващият край на този парламент направи задачата им неотложна и вчера след целодневните консултации на представители на трите управляващи партии, стъпили на предварителната уговорка между Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски отпреди около седмица, БСП, ДПС и НДСВ внесоха общо предложение за попълване на вакантните места. Очаква се гласуването да е в четвъртък или в петък.
Проекторешението предвижда директорът на Агенцията за икономически анализи към финансовото министерство Петър Чобанов да поеме КФН, Петко Николов да запази председателското място в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а директорът на Агенцията по заетостта Сотир Ушев да ръководи НОИ. Зам.-министърът на правосъдието Бойко Рашков (БСП) по всяка вероятност ще ръководи бюрото за контрол над използването на специалните разузнавателни средства, като за мястото се е преборил с издигнатия от НДСВ бивш министър на правосъдието от кабинета на Симеон Сакскобургготски Антон Станков. Станков ще бъде само редови член на звеното.
Един от най-спорните постове - на шефа на управление "Застрахователен надзор" в КФН, около който се дискутира от повече от половин година, ще бъде за ДПС. На мястото, заемано досега от Ралица Агайн (НДСВ), ще седне Емил Атанасов. Той ще следи работата на частните здравни фондове. Либерализацията на здравната каса стана след силния натиск на ДПС и НДСВ. По време на споровете за въвеждането на частни фондове се заговори, че партията на Доган настоява толкова за реформата, тъй като има интерес и връзки в тази област. Сметките пък показват, че бъдещите частни здравни фондове ще управляват около 500 млн. лв.
Ралица Агайн ще поеме инвестиционния надзор. Царистите ще изпратят в комисията и депутата Марияна Костадинова. БСП пък излъчва за осигурителния надзор Нено Павлов Ненов - професор, бивш ректор на Стопанската академия в Свищов, и за член на комисията зам.-министъра на финансите Кирил Желев. В комисията от името на ДПС ще влезе и синът на бившия главен мюфтия Недим Генджев, съименник на баща си.
В КЗК ще влязат най-много настоящи депутати от БСП - Ненко Темелков, Диана Хитова и Евгени Иванов. Зам.-председател пък ще бъде дългогодишният член и говорител на ЦИК Александър Александров. От ДПС остават досегашните членове на комисията Реджеб Мустафа и Весела Антонова.
Управителят на НОИ Йордан Христосков ще бъде сменен от Стоян Ушев, неговата заместничка Весела Караиванова (НДСВ) ще запази поста си.
В бюрото за използването на СРС от ДПС ще работи дългогодишният член на избирателната комисия в Кърджали Мухидин Шабан. В последния момент за член на звеното от партията на Доган е издигнат и Нестор Несторов - бивш шеф на Софийската градска прокуратура и настоящ обвинител във Върховната административна прокуратура. Той е наказван два пъти с понижаване заради забавени дела.
След промените в закона за публичното радиоразпръскване в Комисията за регулиране на съобщенията ще има трима нови членове от парламентарната квота - Радослав Илиевски (депутат от БСП), Вяра Минчева и Свилен Попов (от ДПС). В надзорния съвет на Агенцията за приватизация на мястото на починал член ще влезе Надя Антонова, депутат БСП, а юридическият съветник на премиера Лидия Руменова ще стане член на Сметната палата.
"Управляващите знаят, че ще вземат по-малко места в следващия парламент, и се опитват да насочат част от действащите депутати към държавните институции", коментира зам.-председателят на парламентарната група на ДСБ Веселин Методиев. В същия дух се изказа и шефът на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. "Управляващите се опитват да запазят постове, търсят се хора, които да обслужват лични интереси", каза той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини