Тютюнев гигант пожела по-скъпи български цигари

Цигареният гигант "Филип Морис" се опитва да лобира пред Министерството на финансите, за да прокара по-изгоден за своите марки акциз върху цигарите. Това стана ясно след срещата на компанията със зам.-министъра на финансите Кирил Желев вчера, съобщава в днешния си брой Сега.

"Филип Морис" настоява акцизът да се измени така, че да се вдигне цената на по-евтините цигари. Най-известните продукти на компанията, например "Марлборо", са в по-високия ценови сегмент.
Сега акцизът върху всяка кутия цигари е 0.82 лв. плюс 40.5% върху продажната цена. Например за цигари от 3 лв. налогът ще е 2.04 лв., а при цена 4.50 лв. - 2.64 лв.

Компанията настоява да се намалят въпросните 40.5% върху цената на цигарите от 2010 г. и така на практика ще увеличи своя пазарен дял. Според Петер Имре от "Филип Морис" сегашният акциз ощетява хазната. Той обясни, че Желев се съгласил с аргументите му и диалогът бил "позитивен".

"Не съм поемал такива ангажименти", заяви пред "Сега" Кирил Желев. Според него изчисленията на "Филип Морис" за увеличаване на приходите в хазната могат изобщо да не се окажат верни. "70% от пушачите в България пушат цени, а не цигари и правителството се съобразява на първо място с възможностите на потребителите", каза Желев.

Предложението на "Филип Морис" идва в навечерието на приватизационната сделка за "Булгартабак холдинг".

От Агенцията за приватизация казаха вчера, че до края на тази седмица или в началото на другата ще бъде обявен методът, по който ще се продава тютюневият холдинг. В "Булгартабак" след последното приватизационно фиаско по времето на кабинета "Сакскобургготски" останаха само цигарените фабрики в Благоевград и София, дялове в по-малки фабрики, 100 собствени цигарени марки у нас и над 1000 по света.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини