Внесен е обвинителният акт по делото за пожара във влака София-Кардам

Обвинителният акт по делото за пожара във влака София-Кардам вече е внесен в Окръжния съд в Плевен, съобщи наблюдаващият делото прокурор Валери Мирчев от Окръжна прокуратура в Плевен. Обвиняеми са три длъжностни лица. Най-висшестоящият от тях е Георги Иванов, заместник-директор на „Пътнически превози"-София.

Според обвинението той е издал заповед, в която наредил страничните врати на вагона да се заключват с каре и щифт. Изключение се прави само за тези врати, през които се приемат пътниците. По отношение на обвинения е взета мярка за неотклонение „подписка", съобщиха от пресцентъра на плевенската прокуратура, цитиран от БГНЕС.

Заради тази заповед се случи трагедията на 28 февруари 2008 година, твърди обвинението. Тогава към 23.30 часа в кушет-вагона на влака София-Кардам между гарите Червен бряг и Карлуково възникна пожар, овъглил 9 от пътниците във вагона.

Според обвинителния акт Иванов е причинил с деянието си по непредпазливост и при условията на независимо съпричинителство смъртта на деветте жертви. Обвинени по делото са и кондукторът на злополучния вагон Г. Георгиев от Варна и началникът на влака И. Костадинова от Лом. И тяхното обвинение е за причиняване на смърт по непредпазливост. Все още съдът не е насрочил първо заседание по делото.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини