Спряха "Часовника на мира" в Хирошима

Властите в японския град Хирошима спряха "Часовника на мира" във връзка с ядрения опит, проведен от КНДР вчера, съобщи японската агенция Киодо.

"Часовникът на мира", отчита времето, в което в света не се провеждат ядрени изпитания. Хрометърът беше спрян за 19-ти път, откакто е бил поставен в Хирошима през 2001 г.

Японските депутати приеха единодушно резолюция, осъждаща извършения от Северна Корея ядрен опит и призоваха правителството да наложи по-тежки санкции срещу комунистическата държава, предаде АФП.

Членовете на долната камара на парламента приеха текста ден след като режимът в Пхенян извърши втория си ядрен опит с по-голяма експлозивна сила от първия през октомври 2006 г.

"Повторният ядрен опит е сериозно предизвикателство срещу международните усилия за неразпространение на ядрено оръжие и Япония, единствената страна, която е била атакувана с ядрено оръжие, не може да толерира това", се казва в текста на резолюцията.

"Правителството трябва да вземе решителни мерки като налагането на по-тежки санкции", и да удвои дипломатическите усилия за убеждаване на Северна Корея да се откаже от амбициите си в ядрената област, се казва още в резолюцията, подкрепена от всички политически партии

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини