Аила уби 116 души в Бангладеш и Индия и засегна 1,5 млн. жители

Циклонът Аила, който връхлетя южните брегове на Бангладеш и източна Индия, отне живота на повече от 100 души в двете страни и засегна на още 1,5 милиона души, предаде Франс прес. 81 деца са се удавили при внезапен силен прилив от четириметрови вълни. Това е втората голяма буря в сезона на мусоните в източната част на субконтинента, отбелязва АФП.

430 000 души останаха бездомни по южното крайбрежие на Бангладеш, където войници и цивилни доставят храна, питейна вода и създават временни жилища, заяви министърът по въпросите на прехраната и управлението при кризи Абдур Разак.

Броят нараства с всеки изминал час, отбеляза той. Жителите на няколко острова в Бенгалския залив са почти напълно откъснати от света и са снабдявани с храни с хеликоптери.

Само в селото Шиямнагар 23 души са били отнесени с къщите си след разкъсването на дига. 58 души загинаха по крайбрежието, уточнява говорител на правителствена служба по управление при природни бедствия.

Ако включим 430 000 души без подслон и същия брой евакуирани от понеделник във временни жилища или училища, общо 1,33 милиона души са били засегнати от циклона, допълва говорителят. Ветровете достигат 100 км/час. Валят обилни дъждове. Разрушени са най-малко 50 000 кирпичени и бамбукови къщи.

Циклонът Аила връхлетя и град Калкута, столицата на индийския щат Западна Бенгалия. 35 души загинаха след като дървета и електрически стълбове паднаха върху къщите и колите им, отбелязва АФП. Циклонът, който опустоши половината от крайбрежието, разруши домовете на повече от 100 000 души в стотина села, които са останали под водата.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини