Забраниха Ред бул в Германия

Наличието на кокаин спря продажбата на напитката в шест провинции. Забраната влезе в сила от миналия петък. От компанията - разпространител на напитката обявиха, че съдържанието на наркотика в напитката е 0,4 мкг/л, което е твърде малко, за да представлява заплаха за здравето на потребителите. Една от причините за наличието на кокаин в напитката е остатъчното съдържание на наркотика в екстракта от растението кока, листата на което се използват като ароматизатор при изготвянето на напитката.


Забраната за продажба на напитката е въведена в четирите провинции Хесе, Северен Рейн-Вестфалия, Турингия и Рейнланд-Палатинате.

По думите на говорителя на германското министерство на здравеопазването Томас Шулц, "Ред бул" не представлява опасност за здравето, но противоречи на нормите на законодателството за храните, според което напитката след откриването в нея на следи от кокаин вече не е хранителен продукт, а наркотичен препарат.

Следите от кокаина в енергийната напитка бяха открити от сътрудниците на Института за здравеопазване и труд на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Забраната на „Ред бул" предизвика спорове след като се разбра,

че в британските магазини се продава „Кокаин", съдържаща 350 % повече кофеин от съперника си „Ред бул".

Макар че редица изтъкнати британски политици остро разкритикуваха производителя на „Кокаин" - американската компания „Ридакс бевъриджис", европейски здравни експерти заявяват, че съставът на продукта напълно съответства на директивите на ЕС за напитки с високо съдържание на кофеин.

Говорител на Европейската агенция по изправността на храните (EFSA) каза, че по-късно тази година агенцията ще оцени доколко са вредни редица съставки, използващи се обикновено в енергийните напитки, включително таурин и глюкоронолактон, но кофеинът не е в списъка. Проведени миналата година сравнителни изследвания за съдържанието на кофеин в енергийните напитки показаха, че те съдържат горе-долу същите количества кофеин като кафето, но тези напитки се консумират обикновено в по-големи количества.

panev.bsd-bg.com


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини