Кризата засили нарушенията на човешките права

Глобалната икономическа криза е засилила нарушенията на човешките права и е изместила вниманието на световната общественост от тях, отбелязва правозащитната организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, цитиран от Ройтерс.
Светът е изправен пред изключителната опасност задълбочаващата се бедност и отчайващо тежките икономически и социални условия да доведат до политическа нестабилност и масови изблици на насилие, твърди генералният секретар на организацията Ирене Хан.

Докато правителствата се борят да съживят икономиките си, човешките права остават на заден план, каза Хан и призова за "ново световно споразумение за човешките права", с помощта на което да се обезвреди бомбата със закъснител в областта на правата на човека. "Седим върху буре с барут, пълно с неравенство, несправедливост и несигурност, и то е на път да избухне", пише Хан в доклада на "Амнести", който ще бъде официално публикуван днес.

Най-тежката икономическа криза от десетилетия хвърли голяма част от света в рецесия, намали драстично индустриалното производство и търговията, и остави много хора без работа.

През миналата година високите цени на храните и икономическите затруднения предизвикаха протести в много страни, доста от които бяха потушени с твърда ръка. В Тунис и Камерун имаше убити демонстранти.

Хан отбелязва, че в условията на икономическа криза се засилва и ксенофобията и даде за пример нападенията срещу имигранти в Южна Африка преди година, при които загинаха 56 души.

Световните лидери концентрират усилията си в опити за възстановяване на икономиката, но не обръщат достатъчно внимание на конфликтите, съпроводени с поголовно нарушаване на човешките права като ивицата Газа, Дарфур, Сомалия, Конго и Афганистан, подчертават от правозащитната организация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини