Следовател на ООН обвини САЩ, че укриват военни престъпления

Независимият следовател Филип Алстън, натоварен от Съвета по човешките права на ООН, обвини САЩ, че не разследват предполагаеми военни престъпления, извършени от американски военнослужещи в Афганистан и Ирак, съобщи Асошиейтед прес.

Макар някои случаи да се разследват и да завършват с присъди, в други случаи разследване няма или присъдите са символични, твърди Алстън в доклада си, публикуван на един от интернет сайтовете на ООН.

"Има хронични и недопустими пропуски в търсенето на отговорност за политика, практика и поведение, довели до убийства - а вероятно и до военни престъпления - по време на международните военни операции на САЩ", се казва в доклада, разпространен на 26 май.

Съветът по човешките права на ООН тепърва ще анализира изводите, направени от Алстън, посочва АП. Филип Алстън, който е преподавател по право в Нюйоркския университет, който неотдавна посетил Афганистан твърди, че нарушенията на закона или военните престъпления не са често срещани явления сред американските военнослужещи. Той признава, че военните водят разследвания по множество случаи на неправомерно използване на сила, но изтъква, че рядко се стига до наказателна присъда. Алстън дава пример с американски сержант, който бил осъден за "причиняване на смърт по непредпазливост" заради убийството на бивш иракски генерал, предал се на американските военни власти.

Генералът умрял от задушаване, след като на главата му била сложена брезентова торба, плътно завързана на врата с въже. Виновникът за смъртта бил глобен и мъмрен, но не е лежал и ден в ареста, посочва Алстън.

Той обръща специално внимание и на факта, че няма надеждни статистически данни за жертвите сред цивилното население в Ирак и Афганистан. Като всички следователи, които работят по възложени им задачи от Съвета по човешките права на ООН, Алстън е независим и не получава възнаграждение. ООН покрива разходите, свързани с изготвянето на докладите, които нямат правни последствия, но съдържат информация за съществуващи проблеми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини