Ново земетресение разтресе земята

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН 38 минути след полунощ е регистрирано земетресение с епицентър на около 160 км югозападно от София, извън територията на страната. Трусът е бил с магнитуд около 3,2 по скалата на Рихтер и не е усетен на територията на страната.

Тази нощ три земетресения с магнитуд от 4,2 до 4,9 по скалата на Рихтер бяха регистрирани и в Япония, съобщава ИТАРС-ТАСС. Първите два труса с магнитуд 4,9 са били регистрирани с неголям интервал помежду им на северния японски остров Хокайдо, а след това на остров Хонсю на територията на префектура Мияги. Третият трус с магнитуд 4,2 е бил регистриран в префектура Окинава. Епицентърът му е бил на 50 км под океанското дъно.

В Япония магнитудът на земетресенията се измерва по система, близка до скалата на Рихтер, но с отчитане на местните геологически особености.

Земетресение с магнитуд 4.7 по скалата на Рихтер е било регистрирано и в южната част на остров Сахалин. Епицентърът на труса е бил 330 км под морското дъно в Охотско море. Това е второто земетресение за изминалата седмица на Сахалин. Предишното бе с магнитуд 4,0 по Рихтер.

Две земетресения бяха регистрирани в южната акватория на Тихия океан, в района на Океания, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на австралийската Национална сеизмологична служба, първият трус е бил с магнитуд 5,3 по скалата Рихтер. Той е бил регистриран на остров Вануату на дълбочина 17 км. Трусът е бил усетен от жителите на островната държава, намиращи се в радиус 227 км от епицентъра. След малко повече от час в района на архипелага Фиджи е било регистрирано второ земетресение с епицентър на дълбочина 583 км под океанското дъно. Няма данни за пострадали и разрушения, нито за опасност от възникване на
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини