Осуетиха опит за атентат в самолет в Иран

В Иран бе предотвратен атентат, който трябвало да бъде извършен в самолет, изпълняващ вътрешен полет. Силите за сигурност са обезвредили самоделна бомба, намерена късно снощи в самолет на компанията "Киш еър"със 131 души на борда, съобщи иранската агенция Фарс, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Бомбата била видяна петнайсет минути, след като машината излетяла от град югозападния Ахваз за столицата Техеран. Самолетът веднага се върнал в Ахваз, пътниците били евакуирани, а взривното устройство - обезвредено.

Заради няколко отвличания на самолети след иранската революция днес в иранските самолети и при вътрешни, и при международни полети винаги има и служители на силите на реда.

Ахваз е административен център на провинция Хузистан, разположена до границата с Ирак. Тя е богата на петрол и има арабско малцинство. През последните години в провинцията бяха извършени няколко атентата от бунтовнически групи, отбелязва Франс прес.

Преди два дни бомба избухна в една от големите шиитски джамии в град Захедан, уби 25 души и рани над 120. Вчера за участие в атентата бяха публично обесени трима души.

Отговорност за нападението пое сунитската опозиционна групировка "Джундаллах" (Воини на Аллах), която според Иран е част от мрежата на Ал Кайда, подкрепяна от САЩ, които стояли зад бомбата в джамията. Техеран и преди и обвинявал САЩ, че помагат на сунитските бунтовници, които действат по иранско-пакистанската граница. Вашингтон категорично отрече да има нещо общо с взрива в Захедан.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини