Македония не е държава на македонския народ

Концепцията за Македония като нация – държава (национална държава на македонския народ) е изоставена с Охридския рамков договор. Това се казва в предговора на книгата на бившия премиер на Македония Владо Бучковски, посветена на конфликта в страната от 2001 година, пише днес македонският вестник "Вечер".

Изданието отбелязва, че книгата е била финансирана от Института "Сорос", а съавтори са още трима души. Въпреки че все още не е официално издадена, книгата предизвика реакциите на експерти.

Според "Вечер" провокираща е частта, в която Бучковски говори, че Македония не може да се определи като национална държава на македонския народ. Според експерти тази теза е противоречива и опасна, тъй като в света имало доста мултиетнически държави, но почти всички в основата си са държави-нации.

"Ако Македония не може да се определи като национална държава на македонския народ, тогава се налага въпросът – има ли македонският народ своя национална държава?", коментирали част от експертите. Според тях допълнителен проблем е това, че този въпрос се поставя в момент, когато се водят преговори с Гърция за името и опитите от страна на Атина за незачитане на македонската идентичност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини