Близък на Симеон Сакскобургготски на борда на изчезналия Еърбъс 330

Агенция ЕПА съобщи, че на борда на злополучния самолет на Еър Франс е пътувал и принц Педро Луиш де Орлеанс е Браганза, четвърти в реда за наследяване на бризалския трон. (Бразилия беше империя през 19-и век, а сега е президентска република. Браганза е наследник на управляващата династия). Той е близък на лидера на НДСВ и бивш министър-председател на страната Симеон Сакскобургготски.

Пътници от 32 националности, сред които 72 французи и 26 германци, са пътували на борда на самолета на Еър Франс, извършващ полет от Рио към Париж, който изчезна над Атлантическия океан, съобщиха министерството на транспорта и френската авиокомпания, цитирани от АФП.

Вчера Еър Франс съобщи, че един от 12-те членове на екипажа е бразилец, като по този начин опроверга първоначалните данни, че всички те са французи. Генералният директор на авиокомпанията Пиер-Анри Гуржон обясни, че са направени няколко преброявания, тъй като в самолета пътували много пътници с двойно гражданство.

Така по последни данни в самолета са пътували 72 французи, 59 бразилци, 26 германция, 9 китайци, 9 италианци, 6 швейцарци, 5 ливанци, 5 британци, 4 унгарци, 3 ирландци, 3 норвежци, 3 словаци, 2 испанци, 2 мароканци, 2 поляци, 2 американци и по един южноафриканец, Аржентинец, австриец, белгиец, гамбиец, исландец, филипинец, румънец, руснак, турчин, канадец, естонец, холандец, швед, датчанин и хърватин.

Драмата около изчезналия самолет на Еър Франс с 228 души на борда продължава. Намиращят се в неизвестност от вчера лайнер изпълняваше курс от Рио де Жанейро до Париж. Летателната машина се издирва от кораби и самолети на няколко държави.

Властите в Сенегал съобщиха, че в техни териториални води са открити отломки, които е възможно да са от търсения Еърбъс 330.

Според авиоексперти самолетът е изчезнал приблизително по средата между бразилското и африканското крайбрежие. Пилотите на два бразилски военни самолета се опитват да прихванат сигнала на черната кутия. САЩ също се включиха с един самолет.

"Ще предоставим "цялата необходима помощ", за да се установи какво се е случило със самолета Еърбъс А330", заяви американският президент Барак Обама пред френската телевизия i-TV.

Генералният директор на "Еър Франс" Пиер-Анри Гуржон заяви, че районът, където е изчезнал самолетът е локализиран.

"Катастрофата, която ни покърти, е станала на средата на пътя между бразилските брегове и африканското крайбрежие и зоната е очертана с точност до няколко десетки морски мили /1 м. миля е равна на 1.85км/", каза Гуржон. Той увери семействата на изчезналите, че компанията ще положи всички усилия от материален и финансов характер, за да им помогне.

Бразилският президент Лула да Силва заяви в Сан Салвадор по повод изчезналия "Еърбъс" на "Еър Франс", че "нищо друго не може да се направи освен да плачем и да подкрепяме семействата на жертвите". Малко преди това Лула говори по телефона с френския си колега Никола Саркози. "Беше размяна на съболезнования. Ние все още не знаем какво точно е станало, имаме индикации само за авария в електрическата система", каза още той.

"Всъщност ние работехме с надежда, че може да има оцелели, но не бяха открити. Предполагаме, че самолетът е паднал в открито море", каза той в заключение. Престолонаследникът на Испания принц Фелипе, който присъства на церемонията, поднесе своите съболезнования на бразилския президент, съобщиха от испанската делегация.

Френският лидер Никола Саркози пък обяви, че шансовете да бъдат открити оцелели пътници на самолета са твърде малки.

Към момента всичките 228 души на борда на самолета на френската авиокомпания Еър Франс се считат за загинали. Според източник от летищната администрация в Париж няма никаква надежда да бъдат намерени оцелели пасажери и членове на екипажа.

Пътниците са от 33 националности. Въпреки липсата на следи, експерти и представители на властите в Бразилия и Франция се обединиха около мнението, че става въпрос за катастрофа. Специалистите категорично отхвърлиха възможността за отвличане на самолета. Според пилот на Еър Франс обаче, възможността бомба да е причината за инцидента е напълно реална. Опитният летец смята, че експлозия може да доведе до загуба на налягането, което причинява бавно разпадане на самолета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини