10-те най-мирни и най-немирни страни в света

Класацията е изготвена от Института по икономически науки и мир в Австралия

Тези, които искат да живеят мирно и спокойно, в чиста и приятна страна, незабавно да заминават за Нова Зеландия.

Според ново глобално проучване именно това е най-мирната страна в света.

Тя е с четири милиона души население и 40 милиона овце и тази година измести от първото място досегашния фаворит Исландия.

Нямаше и как да е иначе, особено след ожесточените демонстрации в Рейкявик, последвали рухването на банковата система на страната.

Докладът е Global Peace Index. Той е изготвен от намиращия се в Австралия Институт по икономически науки и мир съвместно с Отдела за икономическо разузнаване.

Изследването подрежда 144 страни.

Индексът определя мира като "отсъствие на насилие".

Авторите на класацията са се позовали на 23 критерия.

Главните сред тях са политическа стабилност, опасност от тероризъм, процент на убийствата, вероятност за ожесточени демонстрации, спазване на човешките права, вътрешни конфликти, внос на оръжия и участие във военни действия зад граница.

Първите 10 най-мирни страни са Нова Зеландия, Дания, Норвегия, Исландия, Австрия, Швеция, Япония, Канада, Финландия, Словения.

САЩ са на 83-то място заради двете войни извън границите им, в които участват, големия процент затворници и лесния достъп до оръжия.

Страната обаче се изкачва с шест места заради изминалите вече много години от терористичния акт на 11 септември 2001 г., в които в страната не е бил извършен нов терористичен акт.

Последното място в класацията заема Ирак. Останалите "най-немирни" страни са Афганистан, Сомалия, Израел, Судан, Демократична рeпублика Конго, Чад, Пакистан, Русия и Зимбабве.
Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини