Рекордьор по подводно спускане помага за останките на „Еърбъса"

Руският арктически изследовател Артур Чилингаров, който през 2008 г. постави световен рекорд по подводно спускане в езерото Байкал, предложи своята помощ при издирване на останките на самолета на "Ер Франс", който изчезна над Атлантическия океан.

"Мога да отида там заедно с моя колега Владимир Груздьов, който участва в спускания в Северния ледовит океан и в езерото Байкал и който също заяви, че е готов да тръгне", каза Чилингаров, пред руски медии, цитиран от АФП. Екипът може да си послужи със своите подводни лодки Мир-1 и Мир-2, каза изследователят и добави, че дори и останките да се намират на 5000 м дълбочина това е осъществимо за нашите подводници.

Двете подводни лодки са използвани миналата година при спускане до дъното на най-дълбокото езеро на света Байкал, както и през 2007 г. когато екипът на Чилингаров постави руското знаме на дъното на Северния ледовит океан под Северния полюс, уточнява БГНЕС.

До момента няма открити останки от полет 447 на "Ер Франс", въпреки изявленията на бразилските власти, че части от самолета са забелязани преди няколко дни.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини