Срещата на върха на Г-8 започна със земетресение

Три умерени земни труса бяха почувствани днес в италианския град Акуила, където започна срещата на лидерите на Г-8, съобщи ДПА.

Градът беше частично разрушен от силно земетресение на 6 април тази година. Трусовете са били с магнитуд от 2,2 до 2,8 по скалата на Рихтер и са усетени в 4:35, 8:16 и 9:40 часа местно време. Според експерти земята край Акуила почти не е спирала да се тресе след опустошителното бедствие от 6 април, което отне живота на около 300 души и остави над 52 000 без дом.

Организаторите на срещата на върха на Г-8 не са потвърдили официално дали имат план да евакуират над 20 световни лидери с хеликоптер към Рим, в случай на трус с магнитуд над 4 по Рихтер.

Край мястото на срещата протестират жители на Акуила, чиито домове са били разрушени от земетресението и все още живеят във временни палаткови лагери извън града. Те раздадоха на чуждестранните журналисти листовки с лозунга "Да, ние лагеруваме" (на английски "Yes, We Camp") - алюзия към мотото на кандидат президентската кампания на американския президент Барак Обама "Да, ние можем" (на английски "Yes, We Can").

Бездомните изразиха недоволството си срещу мудните мерки, които се взимат за тяхното настаняване при нормални условия на живот. Италианският премиер Силвио Берлускони обеща бързо възстановяване на щетите от земетресението, но според бездомните жители на Акуила той не е спазил обещанието си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини