Отказаха хеликоптерите за пожара край Девин. Екипите спасиха двеста овце и вили от изпепеляване

Огромният горски пожар,който бушува от вчера край Девин вече е овладян съобщи шефът на пожарната в Смолян комисар Симеон Цървуланов. Фронта на огъня изцяло е потушен, но все още тлеят огнища в центъра на пожара. Цървуланов допълни, че са отказали хеликоптери да им помагат в гасенето тъй като са успели сами да се справят със стихията и към този момент не се налага гасене от въздуха. Заради силно пресечения терен пламъците се потушават  на ръка. Огънят е обхванал около 1000 дка гора, унищожени са от двайсет до сто годишни дървета. Екипите обаче са успели да спасят три вили и овчарник с двеста овце,допълни Цървуланов. През цялата нощ горски служители охранявали и гасели пожара по периметъра, за да не се допусне огъня да прескочи просеките. 

Пожарът над Девин тръгна във вторник по обяд, по първоначални данни от селскостопански фонд, на 13 км от Девин зад телевизионната кула в местността Лисичево, посока Баракли. "Трябва огъня изцяло да се потуши за да може разследващите да направят оглед, каза шефа на полицията в Смолян ст.комисар Николай Димов. По думите му има огромна вероятност стихията да е в резултат на човешка небрежност. За това прикани ако някой е забелязал или видял нещо свързано с пожара да сигнализира на органите на реда. Съмненията идват и от близостта на вилното селище в периметъра на пожара. Всички екипи се надяват тази вечер да няма силен вятър, който да разпали огнищата и пожарът да избухне с нова сила.

Очаквайте тази вечер в новинтие на Етв видео от епицентъра на пожара и разказите на аварийните екипи и битката им със стихията.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини