В Неделино поискаха водоноски от Министерство на отбраната,искат вода и от Златоградско

Кметът на Община Неделино Боян Кехайов е поискал четири водоноски от Министерството на отбраната. Както по-рано СмолянБГвести писа, в общината е обявено бедствено положение. Причината - от петнайсет дни градът и селата са поставени на воден режим. „Всички кладенци са пресъхнали или пред пресъхване, заради сушата. От „ВиК“ започват да правят байпас по водопреносната мрежа в Неделино, за да може водата да достигне и в ниските зони, където безводието е пълно, коментира проблема кметът Кехайов. По думите му, вече поискали водоноски, с които се надяват да облекчат положението на хората от селата без вода. На въпрос: с четири водоноски до къде ще се справите?градоначалникът отговори: „докъдето стигнат“. В социалните мрежи пък неделинци се приканват един друг да се подават жалби до „ВиК“ и Басейнова дирекция-Пловдив.

В Неделино от десетилетия при всяко засушаване хората остават без вода. При вяска предизборна кампания местните управници включват решаването на този проблем като приоритет. Боян Кехайов също определи проблема за свой приоритет. Казва, че и днес това е така. На въпроса ни защо не е предприел мерки за решаването му още през първия мандат отговорът беше, че няма финансиране на изготвения за 6 млн. лв. проект за водоснабдяване. Кехайов допълни, че водят усилени преговори с „ВиК“ за пренасочване на вода от съседни общини, като се ползва помената станция на с.Старцево. „Има такава възможност, пратил съм им писмено искане. Надявам се от дружеството да реагират бързо“, допълни Кехайов. Обмисляме вариант с областния управител Недялко Славов в бъдеще яз.Пловдивци да захрани посредством помпи Неделино, каза още кметът. Кехайов обясни, че през Общински съвет ще иска финансиране на сондажи в общината, за да се търсят нови водоизточници. Надяват се след това средствата да им бъдат възстановени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Предишният кмет на Неделино Стоян Беширов също обещаваше, че ще избави неделинци от безводието. Тогава се копаеха канали на ръка, дори управата се изпокара със с.Старцево, намеси се и полиция. Тогава Неделино „взе“ част от водата на златоградското село. В крайна сметка проблемът с безводието до днес си остава само предизборно обещание на всички кметове през последните двайсет години. Проблемът се решава на парче - тук шахта, там сменена помпа, тръби или изкопан канал. А на хората им остава да се молят час по-скоро да завали, като междувременно в социалните мрежи се водят люти спорове за „мои и твои“ кметове, наместници и пр. „Добре, че поне Фестивалът на Двугласа е отменен, за да не се излагаме без вода пак пред чужденците“, успокояват се местните в социалните мрежи.


Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини