Светът посочи виновниците за кризата

Виновниците за световната криза, според проучването на WorldPublicOpinion.org

Ново проучване на WorldPublicOpinion.org показва, че обществеността в 14 от 19 държави смята, че тяхното правителство не отива достатъчно далеч в усилията за справяне с икономическата криза. В още три страни, където е извършено анкетиране, общественото мнение клони към това. Повечето са за държавна подкрепа за затруднените фирми и глобална структура, която да следи големите финансови институции. 

Национални различия има по въпроса дали в настоящата криза правителството трябва да постави нови търговски бариери за защита на националните индустрии. 

На въпроса за усилията на тяхното правителство да се справи с икономическата криза, средно 56% са посочили, че усилията "не отиват достатъчно далеч;" 25% казват, че "са около правилните", и само 15% казват, че тези усилия са стигнали  "твърде далеч".

Изключение прави общественото мнение в Китай,  където 63% смятат, че усилията на  правителството "са около правилните" . В Индия 37% мислят че усилия са стигнали  "твърде далеч. Китай и Индия са изключенията в проучването, това се обяснява със значителния ръст на реалния им БВП (според прогнози за 2009 г). 

Правителствените действия, за да бъде осигурена финансова подкрепа за големите индустрии в беда получават широка подкрепа от целия свят. Мнозинствата в 16 държави са в полза на правителството при използването на "обществени фондове, за да се помогне големите производствени компании, защото в противен случай се вреди на общата икономика и твърде много хора губят работните си места". Средно 58% е одобрението за предоставянето на средства за такива компании от правителствата. 

По този въпрос американците са на особено мнение -  там 70% за против държавна финансова намеса. В САЩ изследването е проведено в периода след като  правителството подкрепи банковия сектор, както и General Motors и Chrysler..

Анкетата, проведена от WorldPublicOpinion.org, е обхванала 18066 души в 19 страни,  където живее 62% от световното население. Това включва по-голямата част от най-големите държави - Китай, Индия, САЩ, Индонезия, Нигерия, Пакистан и Русия - както и Мексико, Германия, Великобритания, Франция, Полша, Украйна, Кения, Египет, Турция, Ирак , палестинските територии, и Южна Корея. Избирателните секции се провеждат в Тайван, Хонг Конг и Макао.

WorldPublicOpinion.org, съвместен проект с участието на изследователски центрове от цял свят, се управлява от Програмата за международна политика нагласи (PIPA) от Университета на Мериленд. Изследванията са проведени от 4 април до 12 юни, 2009.

Освен на въпроси за усилията на правителствата и защитата на националните икономики, анкетираните е трябвало да определят и чия е вината за световната криза.

Сред 19-те нации, участвали в допитването 49% отговарят, че сегашната световна криза е следствие на икономическа политика на САЩ, а 33% смятат, че Съединените щати са изиграли определяща роля. Сриналият се ипотечен пазар в САЩ постави най-големите в света финансови дружества на ръба на фалита, и се отрази негативно на всички икономики.

26% са посочили, че виновна за кризата е политиката на Китай - „световния цех за сглобяване". А 38% отговарят, че Пекин определено е изиграл негативна роля.

 42% от анкетираните безусловно обвиняват за днешната криза банките, които са предприели неоправдани рискове. Най-критични към националните си банкови системи са американците и британците. 

41% са посочили, че виновни са самите кредитополучатели, които са теглили безотговорно жилищни кредити, поставяйки банките на границата на банкрута.

Пълният текст на проучването

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини