Болниците за рехабилитация в готовност за К-19. За сега на Пампорово няма да превръщат хотели в изолатори за карантиниране

Трите специализирани болници за рехабилитация на територията на областта имат готовност при необходимост да открият легла за лечение на пациенти с коронавирус, това съобщи днес на онлайн брифинг областният управител Недялко Славов. Това ще се случи само ако има нужда и болниците в областта не могат да поемат вълната от заболели. Те ще работят по утвърдения алгоритъм за нормалните болници. Ще трябва да разкрият ковид отделения обезпечен с медицински персонал, а дейността му не трябва да пречи на останалата дейност на заведението, допълни шефът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. 

В същото време стана ясно, че очакванията са ски-сезона в курорта Пампорово да тръгне нормало. По думите на Славов от Областният щаб не са убедени, че на този етап е необходимо в курорта хотели да се превръщат в ковид-изолатори за карантиниране на туристи. Няма нужда да се обособява и специализиран кабинет  на територията на комплекса при условие, че на 15 километра в Смолян вече работи и лаборатория за PCR-тестове, допълни още Славов. Добрата новина все пак има. След като областта бе достигнала до второ място по заболяваемост спрямо брой население сега вече се нарежда на шесто място в страната. Тревожен е обаче показателя смъртност. Само за седмица са починали 77 души. 

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини