ПСР лабораторията в Смолянската болница вече работи и с пациенти. Цената на платения тест е 98 лева

От вчера лабораторията за ПСР-тестове в Смолянската болница работи не само за нуждите на самата болница, а и с пациенти, изпратени с направления от РЗИ или лекар. Правят се и доброволни платени изследвания, като цената на теста е 98 лева, т.е. с 22 лева по-малко, отколкото плащаха преди хората пожелали да се тестват. Това съобщи директорът на болницата д-р Марин Даракчиев на днешния онлайн брифинг на Областния щаб.
Стана ясно още, че област Смолян отчита лек спад на заразените за седмица, но още е в червената зона. "За последната седмица установените положителни проби са 139 при 154 за предходната седмица, за седмицата починалите пациенти са 16 при 15 от предходната седмица. Оставаме по показателите в червената зона. От началото на извънредното положение общо установените случаи към вчерашна дата са 1313. От тях излекувани са 911, активните случаи са 309, починалите пациенти са 93-ма. 226 са на домашно лечение, а 83-ма от пациентите са хоспитализирани. 8 са в лечебни заведения извън
извън областта, а 75 са в четирите болници. Към вчерашна дата по брой установени случаи Смолянска област е на 23-то място в страната. По брой случаи спрямо брой население минаваме на 11-то място", съобщи областният управител Недялко Славов. Според него на статистиката с ковидзаразените в областта през настоящата седмица ще повлияят два основни фактора. От една страна засилените противоепидемични мерки действат и видимо се спазват с малки изключения. От друга страна в Смолян вече заработи лабораторията за ПСР-тестове. А това неминуемо ще ускори времето, в което излизат резултатите и те ще влязат по-бързо в статистиката.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини