Испания помага на 9800 българи без работа

Испания плаща помощи на 9800 българи, останали без работа там, съобщи Лиляна Станкова, шеф на дирекция „Миграция” в българското социално министерство пред БНР. Очакванията на властите в София са техният брой да расте заради кризата.

В момента в социалната система на Испания са регистрирани 55 хиляди наши сънародници, казва Станкова. Според нея голяма част от емигрантите без работа ще се върнат в родината и няма пречки те да се регистрират в бюрата по труда и да получат пакета услуги, предвиден за тях.

По закон право на парично обезщетение имат лицата, за които са внасяни осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването им, и които имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта. Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60% от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са правени вноските. То обаче не може да е повече от 6-12 лв. дневно.

Голяма част от българите в чужбина обаче работят незаконно и не се осигуряват за безработица.

Станкова разказа, че строителни работници от Испания са минавали през Гърция, за да се опитат да намерят работа. „Българинът е прагматичен и преди да отиде в бюрото по труда, съм сигурна, че ще си потърси сам работа и в България”, допълни тя.

Преди дни „Сега” съобщи, че заради кризата още в средата на годината са свършили парите, предвидени за обезщетения за безработица в бюджета на Националния осигурителен институт за цялата 2009 г. Това се дължи не само на растящия брой хора, които губят работата си, но и на лоши разчети на социалното министерство. Въпреки това не се очаква държавата да спре да изплаща обезщетенията.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини