Независимая газета: Москва падна в българския капан

Москва/София/Атина. Все по гръмко звучащите в последно време заплахи на българските чиновници за преразглеждане или замразяване на реализирането на съвместните с Русия големи енергийни проекти, строителството на газопровода „Южен поток”, петролопровода Бургас–Александруполис и АЕЦ”Белене”, може да струва на Москва загуби за милиарди, пише вестник “Независимая газета”. Освен това, ако заплахите бъдат реализирани, то те сериозно ще нарушат стратегическите планове на Русия за намаляване на транзитната зависимост от Украйна и Беларус при износа на енергоносители и излизането директно на европейските енергийни пазари.

Вчера представител на „Атомстройекспорт” отказа да отговаря на въпросите на изданието за това какви санкции могат да бъдат наложени на България, в случай на замразяване или на отказ от строителството на АЕЦ „Белене”. По думите му, компанията не разкрива детайли от вече подписани договори. За момента се въздържат от коментари за възможния официален отказ на София от реализирането на стратегически важните не само за Русия и България, но и за цяла Европа енергийни проекти и руските чиновници.
 
Междувременно своето безпокойство от плановете на българската страна да преразгледа проектите изрази и Гърция. Министърът на развитието Костас Хадзидакис заяви, че разчита на успешното строителство на тръбопровода Бургас–Александруполис и на това, че новото правителство на България ще спазва подписаните в Русия и Гърция договорености.
Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини