Израел се готви за пандемия

Министерството на здравеопазването на Израел потвърди официално първия смъртен случай от свински грип в страната. В очакване на втората вълна на епидемията в Израел бяха публикувани нови инструкции, според които лекарите и болните от вируса задължително трябва да носят хирургически маски.

В Израел хоспитализират незабавно болните от така наречените рискови групи - страдащите от хронични сърдечносъдови или белодробни заболявания или бременните жени, пише агенция "КРОСС".

От министерството заявиха, че втората вълна на епидемията на свински грип ще настъпи през следващата зима, а през месеците октомври - ноември се очаква пик на пандемията, поради разпространението и на традиционните вируси. Тогава има вероятност една четвърт от населението на страната, тоест около 2 милиона израелци, да заболеят от свинския грип.

Израелските специалисти считат, че 99.9 процента от пациентите ще преболедуват свинския грип в лека форма. В настоящия момент в Израел четири са тежките случаи на свинския грип, а общо на територията на страната са потвърдени повече от 1500 случай на заболели от вируса.

В Израел очакват, че в близките дни ще има нови летални случаи при заболели от свинския грип, а темповете на заразяване ще се ускорят и в близките месеци вирусът H1N1 ще зарази 10 % от населението.

Първата ваксина срещу свинския грип ще бъде получена в Израел през септември, но масовото производство ще започне едва през 2010 година след провеждането на клинични изпитания и получаването на лиценз. Засега израелските лекари ползват антивирусният препарат Тамифлу.

Междувременно израелският премиер Бенямин Натаняху разпореди да бъдат закупени ваксини срещу свинския грип за всеки израелски гражданин за масовата епидемия, която се очаква тази зима в Израел.

Общо Израел ще плати повече от 117 милиона долара за ваксината. Министерството на здравеопазването обяви открита телефонна линия за справки относно свинския грип.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини