Заради вируса замлъкнаха от гайдите до акордеона на Емо Узунски

От 60 заявени участия за тази година най-обичаният родопски фолклорен оркестър - Виевската група е изпълнил едва две. Останалите паднали заради пандемията, разказва ръководителят на оркестъра Емил Узунски.

"От март месец нямаме никакви участия. Имахме 30 сватби заявени за тази година, някои от тях заради оркестъра ги отложиха за следващата, защото държат ние да им свирим. Други пък се разведоха. Младите много бързо се скарват и се разтурят. От 30 заявени участия на празници нито едно не изпълнихме. Хората пак звънят да правят заявки за следващата година, дано дойде хубавото време по-скоро", казва Узунски. 

Заради липсата на доходи от два месеца той се е принудил да започне "държавна работа" - сега е секретар на читалището в смолянското село Виево."Не съм работил така от времето на социализма, не ми е по сърце. 40 години сме на голямата сцена и изведнъж ни спря пътят.  От 10 души оркестър, 8 имаха друга работа, а ние с кларинетиста - не. Той започна охрана, за да се издържа", споделя Узунски.

Виевската фолк група има рекордните 43 официално издадени диска и почти не минаваше празник без нея в Родопите. Узунски казва, че тази година и видеоклипове, и нова музика не са записвали, но има готовност веднага да започнат записи, тъй като не спира да композира и нотира в пандемията.

"При нас няма помощ от държавата, ала гайдарите намират начин да се справят. Да се надяваме, че до пролетта всичко ще се оправи", каза гайдарят емблема Костадин Илчев, ръководител на оркестър "101 каба гайди".

 

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини