Обмислят сформирането на медицински щаб за координиране действията срещу Ковид-19 в Смолянска област

Въпреки мерките за ограничаване на пандемията, заразените в региона, както и починалите се увеличават, сочат данните на Регионалната здравна инспекция в Смолян. По показателя за 14-дневна смъртност от заразата се наблюдава повишение, като последно са 34.7 на сто хиляди за региона, спрямо 27 на сто хиляди за страната. 19 лица са починали на възраст 46 – 89 г. Най-много - 12, са в групата 70-79 години. Според д-р Мими Кубатева, основните причини за влошаването на показателите е събирането на хора в затворени пространства при неспазване на противоепидемичните мерки.

В редовния онлайн брифинг в областната управа днес участваха пулмологът д-р Григор Лалов и д-р Златка Шопова – дългогодишен специалист по пневмология и фтизиатрия.Според д-р Лалов, болестта е непредвидима и трябва по-динамично да се проследява състоянието на пациентите, за да се хващат навреме усложненията и да се търси болнична помощ.

„За мен е ненормално и неприемливо да се започва антибиотично лечение без преглед, само със симптоми изслушани по телефона. Забелязвам, че голяма част от пациентите са започнали антибиотично лечение или сами, или по телефона, за мен това е нелогично и ненормално, по-голяма част от пациентите са възрастни хора, винаги трябва да се направи общ анализ за другите заболявания и приемани лекарства и за общото състояние. Изключително много ме притеснява, защото, когато се стигне до болнично лечение, те вече са употребили един, два или три антибиотика. Не може да ходиш без маска и да контактуваш с много хора, за много хора това е все едно. И като стане сериозно, и тогава тръгват по аптеките. Смъртността няма как да не расте, докъде трудно може да се каже. И такова безконтролно и ненужно лечение с антибиотици носи последици. Нещата са много сериозни, защото няма много персонал, и е безконтролно амбулаторното лечение“, каза д-р Шопова.

„Хроничният недостиг на джипита в региона влияе на качеството на лечение като цяло, въпреки че отчитаме усилията на всеки специалист. Обмисляме създаването на медицински съвет към областния щаб за координиране действията на отделните специалисти“, каза областният управител Недялко Славов.

Величка Петкова
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини