Още 175 ваксини срещу Ковид-19 пристигат в Смолян

Още 175 дози от ваксината срещу Ковид-19 се чакат днес в Смолян. С тях ще бъде продължен процесът на ваксинация на медици от болничната и доболничната помощ. Това обяви директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева на редовния брифинг на Областния щаб. Прави се и организация за втората фаза - имунизацията на потребителите и персонала в домовете за възрастни хора, както и на работещите в образователната система. Личните лекари скоро също ще започнат да правят списъци на желаещите да се имунизират от пациентската им листа, а самата имунизация ще стане, когато дойдат ваксини.
Директорът на РЗИ подчерта, че областта е с подобрени показатели по отношение на заболяемост и смъртност от Ковид-19. Заразените през изминалата седмица в областта са 55, в същото време излекуваните са 112. Областта е на 26-то място в страната по заболяемост, по-ниски са показателите само в Кърджали и Видин.
Цифрите накратко - общият брой на заразените в Смолянска област от началото на пандемията е 2086, излекуваните са 1702-ма, починалите - 193. Активните случаи в момента са 191, от тях 60 са настанени в лечебни заведения. По отношение на 14-дневната заболяемост - тя е 125,6 на сто хиляди и ни постовя съвсем на ръба на червената зона, с тенденция да минем в по-ниската степен оранжева. 14-дневната смъртност за първи път е под средната за страната - 14,5 на сто хиляди.
Като цяло се усеща и облекчение в лечебните заведения. Показателен е броя на пациентите с Ковид-19 в най-голямата болница - тази в Смолян. В момента те са само 25, съобщи директорът на здравното заведение д-р Марин Даракчиев. За изминалата седмица в лабораторията към болницата са направени 125 ПСР-теста, от които 28 са положителни и 35 бързи антигенни теста, от които няма положителни. Д-р Даракчиев благодари на хората за спазването на противоепидемичните мерки, на което се дължи и намалялата заболяемост. А д-р Кубатева призова при предстоящите религиозни празници и именни дни хората да са въздържани и да спазват мерките, за да се запазят добрите показатели.

Величка Петкова

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини