Щети за около един милион лева нанесли пороите в Община Доспат

На около 1 млн. лева се изчисляват щетите от пороите през януари в община Доспат, където след наводнение бе обявено частично бедствено положение. Комисията констатира разрушена инфраструктура, подпорни стени, съборен мост, затрупани и наводнени къщи и земеделски имоти.

Село Барутин е най-засегнато като щетите са за около 700 000 лв., каза Николай Велинов, началник отдел „Общинска собственост и устройството на територията“ в община Доспат.
 

Щетите от пороите в село Змейца са за около 200 000 лв. Щети от свлачище има и в село Любча. Тежко пострадали са семейства в Късак. Свлачище с такъв мащаб се активизира за първи път в историята на селото, каза кметът Касим Кехайов. В селото свлачище буквално затрупа къща около 500 кв.м. 

8 семейства са пострадали от наводненията. След констативни протоколи са изпратени списъци в Социално подпомагане те да получат еднократна помощ.

Община Доспат сама не може да се справи с пораженията и очаква помощ от държавата. 70 хиляди лева още от 2015 г. все още не се изплатени. „Общината е в изключително тежко финансово състояние. Направили сме разходи за почистване на речните корита през 2015 г., щяха да се възстановят от комисията по бедствия, но няма плащане досега“, каза Велинов.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини