Днес е Световен ден за борба с рака

 
Всяка година на 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака.
Денят се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака с подкрепата на Световната здравна организация по силата на член 10 от Парижката харта, приета на 4 февруари 2000 г. на Световната среща на високо равнище за борба с рака в Париж, Франция.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Комбинации от различни външни  фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът  за т. нар. пасивни пушачи. Все  по- често се дискутира значението на факторите  физическа активност и наднормено тегло за провокиране на тежкото заболяване.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини