Бойко Борисов дойде на Рожен за юбилея на Обсерваторията, обяви, че летният туристически сезон стартира през май

Премиерът Бойко Борисов, министърът на туризма Марияна Николова и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посетиха НАО на връх Рожен, която навършва 40 години. Премиерът обяви, че тази година летният сезон ще бъде открит на 1 май. "Мотото ни е България да бъде безопасна дестинация и да осигурим безопасно лято. В понеделник, с моя нарочна заповед ще бъдат издадени указания за прилагането на мерките за безопасност в местата за настаняване, хранене и развлечения за целия летен
сезон, така че да бъдат безупречни както предния летен сезон. Правилата, които важат в момента в зимните курорти, по отношение на безопасност, включително на кабинковите и въжените лифтове, ще продължат да се прилагат, тъй като знаете, че сме четири сезона дестинация и нашите планини се посещават и през летния сезон", каза Николова.
Тя заяви, че в област Смолян инвестциите в мандата в довеждаща инфраструктура са над 100 млн. лева. 90 млн. лв. са инвестициите във водния цикъл, а 20 млн. лв. са вложени в образователна инфраструктура. Николова отиде да провери на място как върви строителството на ГКПП - Рудозем. "Много е важен пунктът, където знаете, че инвестицията е в размер на 37 млн. лв. Този пункт ще даде възможност да се подобри свързаността, включително транспортните връзки по отношение на туризма, тъй като област Смолян е много предпочитана по отношение на културно, етно, исторически, планински и спа туризъм", каза Николова.
Във връзка с трафика от ГКПП тя заяви, че предстои да бъде избран изпълнител за ремонта на основния път Асеновград - Чепеларе - Смолян на стойност 78 млн. лв., като в него е включен и изграждането на около 27 км трета лента, което да облекчи трафика, включително и на тирове. "Довеждащата връзка е допълнителна инвестиция, която е много необходима за областта. Тук беше пуснат и язовир Пловдивци в експлоатация през 2019 г., там също инвестицията е в размер на около 50 млн. лв. Трасето, което предстои да бъде изградено с водопровод от него е около 27 км. Инвестициите в района са в значителен размер, продължаваме да строим пътища и да правим довеждаща инфраструктура. Това е за подобряване на живота на населението, повече работни места и съответно за подобряване на транспортната връзка и туризма", заяви Николова.
Тя отчете, че има заетост в зимните курорти и условията са добри за ски, като се очаква сезона да продължи до 10 април. "Спадът в посещенията в зимните курорти е над 60%, но все пак имаме сезон, което стана възможно благодарение на това, че България получи печата за безопасност и хигиена от Световния съвет за пътувания и туризъм. Знаете, че на другите места курортите не работят. Но това се дължи на навременните мерки и стриктния контрол, който се осъществява на терен", каза Николова.
Министърът заяви, че с различни държави се правят в момента допълнителни двустранни договорености по отношение пропускането на туристите с т. нар. ваксинационни удостоверения. За удостоверенията тя подчерта, че се въвеждат единни изисквания по европейските стандарти - за хора с ваксина, ПСР тест и антигенен тест са преболедувалите Ковид -19 с не по-дълъг срок от 6 месеца от преболедуването. "Правилата по отношение на пропускането ще бъдат ясни и точни, за да осигурим предвидимост за туристическия бранш. Това, което бранша поиска, да има поне 4 седмична предвидимост, за да може да се направят резервациите", каза Николова. Летни туристи у нас се очакват още по време на майските празници, за което имало предварителни резервации.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини