Отново жълт код за значителни валежи, има условия за поледици

За 22 март НИМХ обявява предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи от дъжд и сняг. Кодът важи за почти цялата страна. В Смолянска област се очакват количества от 20-25 mm. Температурите в ранното утро в Смолян са минус 2 градуса. През деня ще бъде студено с валежи от мокър сняг. Има условия за образуване на поледици. Максималната температура ще достигне 3 градуса.

Под влияние на средиземноморски циклон, който от Гърция ще се премества през Егейско море и проливите към Черно море, метеорологичната обстановка в нашата страна ще се усложнява още. Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи. В по-голямата част от Северна България дъждът ще премине в сняг. Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка. В югоизточните райони ще вали дъжд, който ще преминава в мокър сняг и на места, главно в Източните Родопи ще има условия за поледици. През деня в повечето райони ще вали сняг, по поречието на Дунав – дъжд и сняг, в Източна България - дъжд. По
високите полета на Западна България, Предбалкана и планинските райони снежната покривка ще се увеличи още. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. С него ще нахлуе още студен въздух, а в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. В по-голямата част от страната температурите ще бъдат без дневен ход – между 0° и 5°, на места в Югоизточна България до 7°-8°; там възможна е слаба гръмотевична дейност. През нощта срещу вторник валежите постепенно ще отслабват.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Видимостта ще бъде намалена. Ще духа умерен югоизточен, по билата югозападен вятър. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от север-североизток и ще се усили. С него ще нахлуе още студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 3°.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини