Стотици отпуснаха душите в с.Момчиловци,майските тържества продължават

Изображение 1 от 4

    С гайди, танци хора и много наздравици Момчиловци до късно снощи празнуваше празника си. Стотици се стекоха в центъра на селото и разпуснаха душата след една година ковид-дистанция. Още повече, че 10 % от жителите на Момчиловци празнуват именните си дни на Св. Св. Константин и Елена. От 1150 жители, 115 са  имениците на този празник“, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова. Най -възрастната от имениците е Елена Гучева на 93 години.

    Денят бе белязан с много събития. Утрото започна с с Архиерейска Света литургия, отслужена от Смоленския епископ Висарион в 185-годишната момчиловска църква Св. Св. Константин и Елена" по повод храмовия празник . Селото изпрати 14-те абитуриенти на Момчиловци, които поведоха абитуриентско хоро. В Момчиловци бе спазена и друга традиция -честване на юбилярите в селото. Този път наред бяха 50 - годишните. Те пък от своя страна спазиха традицията да даряват като предишните набори. Те избраха да подарят на селото барелеф на емблематичния момчиловски музикант Тодор Пичуров - Пичура. След година тишина в Момчиловци засвириха гайди, а под звуците на оркестър "Млади тракийци" кръшни хора се виеха до тъмно.

    Майските празници в Момчиловци обаче не спират до тук. От кметството са приготвили още мероприятия. Днес там в един от параклисите се раздава курбан за здраве. На 23-ти май ще има факелно шествие, в което ще се включат децата от детската градина и училище от селото.На 24-ти май селото ще изпрати тържествено абитуриентите.,ще има и литературна вечер на открита сцена.А за най-малките предстоят много изненади и весели часове в Деня на детето.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини