Жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки

За 18 август 2021 г. предупреждение от първа степен за опасност от интензивни валежи с гръмотевици и градушки в 14 области от Североизточна и Югозападна България. За Смолянска област е обявен жълт код. Има повишена вероятност за интензивни и значителни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки. Утрото в Смолян е ясно, термометрите показват 14 градуса. Преди обяд ще е слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Очакват се интензивни валежи с гръмотевици. Максималната температура ще достигне 25 градуса.

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Преди обяд ще е предимно слънчево, с по-значителна облачност над централните райони. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вечерта явленията ще обхванат и Североизточна България. По-голяма вероятност за локални интензивни валежи и градушки има в Рило-Родопската област. С умерен, в Дунавската равнина и временно силен
северозападен вятър, ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 29° и 34°, малко по-високи в Югоизточна България.

Над планините в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждона облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, на повече места и по-интензивни в Рило-Родопската област. Ще духа умерен северозападен, по най-високите части на Рила и Пирин - югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра - около 18°.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини