В Югово се молят за дъжд, да помогне за овладяването на пожара

Изображение 1 от 3
    Продължава борбата с огнената стихия над родопското село Югово. Седем противопожарни автомобила през тази нощ останаха на място, за да дежурят. През вчерашния ден пожарът се разрасна и огънят беше на километър от първите къщи на селото. В гасенето и днес участват военни, огнеборци от няколко служби на пожарната от Пловдивска и Смолянска област и много доброволци.
    От вчера е обявено частично бедствено положение в община Лъки. То ще е в сила до 30 август. Пламъците са обхванали близо 1000 декара иглолистна гора, а огнищата са над десет. До късно снощи екипите правеха просека, дълга около половин километър над последните къщи в Югово, за да не позволяват огънят да влезе в селото. За пореден ден в гасенето се включи военен хеликоптер.
    Ситуацията коментира и служебният премиер Стефан Янев, който заяви, че при неблагоприятно развитие на ситуацията цялата налична техника на армията е в готовност да помага. "Има 1 хеликоптер и други два са в наличност. Допълнително сме в консултации със съседни държави, при необходимост да използваме допълнителна техника", каза Янев по време на правителственото заседание.
    Кметският наместник на с. Югово Владимир Гаджаров обясни, че пожарът се развива през деня и затова ситуацита е по-сложна. Хората се надяват и на дъжд, който да помогне на огнеборците.
     
    Източник: БНТ

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини