Учителка с народна носия преподава в класна стая на открито

Класната стая на открито към основно училище „Христо Смирненски“ в брезнишкото село Ноевци посрещна първите си ученици и гости. На официалното откриване на нетрадиционната класна стая учениците и преподавателят им Зорница Стойнева бяха облечени в народни носии. Те посрещнаха гости с питка и домашен мед, след което старият училищен звънец беше ударен за първия учебен час на открито.

Преди началото на учебния час директорът на училището Ивелина Ангелова преряза червена лента. Класната стая на открито е изградена през лятото на тази година чрез проект, който е подкрепен чрез Договора за сътрудничество, подписан между Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициаторът на проекта преподавателят Зорница Стойнева отправи приветствие към гостите от Община Брезник и компанията-инвеститор.

„Благодаря най-вече на госпожа Елица Георгиева и на госпожа Добревска за нашата съвместна работа. Благодарение на тях ние направихме този проект. Той е продължение на нашия предишен проект – класната стая, която беше направена от рециклирани материали. Сега направихме открита класна стая със зеленчукова градина, която ще започне своята дейност пролетта. Съвместно с децата ще засаждаме зеленчуци и подправки, за да могат те да видят не наготово продуктът, който вземаме от магазина, а стъпка по стъпка, от семенцето, от засаждането, полагането на грижите и вече крайният резултат“,

каза преподавателят в начален етап и класен ръководител Зорница Стойнева.

Тя отбеляза, че за да се разчетат правилно знаците на бъдещето, трябва да се върнем назад в миналото.

Учениците научиха от преподавателя си, че създаденото през далечената 1886 година училище в село Ноевци, се е помещавало в магерница към местния храм. Тогавашните ученици пък са писали в сандъчета с пясък и птичи пера, тъй като тогава хартията е била скъпа.

„Затова нашите баби и дядовци са писали в пясък. Защо в пясък? Защото след като запишат с перото, след това могат да го загладят с ръка и изтриват написаното. След това могат да пишат отново, докато хартията е била много скъпа и не всички са могли да си я позволят. Просветното дело в село Ноевци е започнало от 1886 година. Първият учител е бил Симо Ковачев от село Ноевци. Тогава учителите са се назначавали за период от една година, защото не са могли да им плащат за по-дълъг период от време.”, разказа Зорница Стойнева. В миналото по-големите ученици са обучавали по-малките от тях, за да могат да помагат на своя учител. От магерницата училището се премества в новоизградена сграда с две класни стаи, коридор, дирекция и библиотека. В наши дни училището в Ноевци се помещава в триетажна сграда, в която се намира и група към брезнишката детска градина „Брезица“.

Интериорът на откритата класна стая е допълнен с табла с кирилицата и глаголицата, портрети на поети и революционери от българската история, алпинеум и градинка, в която са засадени цветя и подправки.

По време на първия учебен час в класната стая на открито домакините подариха на гостите скромни подаръци, които са изработени от ученици. Заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска пък благодари на директора на училището Ивелина Ангелова и преподавателят Зорница Стойнева за осъществяване на проекта.

„Искам да благодаря за това, че поеха инициативата да осъществят този проект, който се финансира чрез Договора за сътрудничество между Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“. Изключително съм впечатлена от това, което сте направили със собствен труд. Наистина е много впечатляващо и се надявам децата да бъдат много доволни и щастливи от това, че ще ползват такава хубава класна стая на открито.”,

каза заместник-кметът Мария Добревска и връчи подаръци за занимания на учениците по време на часовете им за отдих от учебния процес.

В дейностите по изграждане на класната стая в двора на училището активно е участвал Димитър Василев, който е шофьор на училищния бус. Той сподели, че е съдействал в изграждането във времето, когато е трябвало да си вземе летен отпуск.

„Трудно беше и не съм почивал. Цялата отпуска си карах тук, но сега се кефя. Получи се много хубаво. Първо нарисувахме една картина и след това я направихме.”,

сподели Димитър Василев.

Преподавателят Зорница Стойнева изрази мнение, че децата се чувстват по-добре, обучавайки се в класна стая на открито.

„Аз не мисля, че две стени и един чин определят училището и класната стая. Обучението може да бъде навън, сред природата. Това не ни е първи урок, който е на открито. Уроците по околен свят, които имаме за видовете растения, промените през пролетта и есента, отиваме в гората. Поне тук, на село това ни го позволява.”,

сподели Зорница Стойнева.

 

Източник: zapernik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини