Значително подобрение в условията на труд в Смолянска област

Значително са подобрени условията на труд в областта, това е становището на Дирекция „Инспекция по труда“ – Смолян в резултат на контролната й дейност и на базата на доклад, изнесен на заседание на Областния съвет по условия на труд. В него взеха участие представители на Областната администрация, Инспекция по труда, браншови организации и синдикати. 
За 2020 г. Дирекция „Инспекция по труда“ Смолян е извършила 913 проверки. Констатирани са 3318 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, в т.ч. по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд – 1801 бр., по трудовите правоотношения – 1514 бр., 2 нарушения на разпоредбите, свързани с трудовата миграция и трудова мобилност и 1 нарушение по Закона за държавния служител. За тяхното отстраняване са приложени 3019 бр. принудителни административни мерки, като най – често използваните са даване на предписания, в т.ч. и за изплащане на дължими трудови възнаграждения и обезщетения на лица, чиито трудови правоотношения са прекратени. През предходната година от установените 124 433 лева забавени трудови възнаграждения и обезщетения в 19 предприятия след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 94 312 лв., което представлява 76% от общо констатираните. На 7 работодатели, забавили изплащането на дължими заплати, са съставени 20 акта за установени административни нарушения.  
През 2020 г. са установени 75 случая, свързани с работа без сключен писмено или регистриран в Националната агенция за приходите трудов договор. За 2020г. са съставени 188 бр. актове за установени административни нарушения на работодатели. За отчетния период са издадени 187 бр. наказателни постановления, а влезлите в сила са 180 бр. с обща сума на наложените имуществени санкции в размер на 184 400 лв. 
За 9-те месеца на 2021 г. Дирекция „Инспекция по труда“- Смолян е извършила 662 проверки, при които са констатирани 2587 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, в т.ч. по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд – 1398 бр., по трудовите правоотношения – 1167 бр. и 22 нарушения на разпоредбите, свързани с трудовата миграция и трудова мобилност. За тяхното отстраняване са приложени 2390 бр. принудителни административни мерки. През отчетния период на 2021г. от установените 55 021 лева забавени трудови възнаграждения и обезщетения в 20 предприятия след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 37 451 лв. На 1 работодател, забавил изплащането на дължими заплати, са съставени 4 акта за установени административни нарушения.
В заключение директорът на Дирекция „Инспекция по труда“- Смолян Емилия Даракчиева отбеляза, че е налице добра координация с териториалните органи на НАП, НОИ, МВР, ИА ”Автомобилна администрация”, Агенцията по заетост и др. Съвместните усилия са насочени главно в борбата със сивата икономика и за законосъобразно изразходване на средства по ДОО и по мерки и програми по ЗНЗ. През отчетният период са извършени общо 19 съвместни проверки с органите на МВР. “Намалял е и относителният дял на установените нарушения от страна на работодателите по отношение на изплащане на забавени възнаграждения и обезщетения. Като цяло е подобрено качеството на оценката на риска и оттам, предприемането на адекватни мерки. Няма регистрирани тежки трудови злополуки на територията на цялата област", коментира Даракчиева. 
Директорът на териториално поделение на НОИ – Смолян Валентин Гаджев даде информация за трудовите злополуки към м. септември 2021 г. За  периода 01.01.2021 г. – 30.09.2021 г. в териториално поделение на НОИ – Смолян са постъпили 59 декларации за трудова злополука и едно бързо известие за професионална болест.
Положителна тенденция е, че в сравнение със същия период на предходната година декларираните трудови злополуки, както и съобщените професионални болести са намалели значително – съответно с 18 % и с 50 %.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини