Официално откриват Центъра за временно настаняване в Димитровград

На 20 октомври 2021г. (сряда) от 11:00ч. официално ще бъде открит Центърът за временно настаняване, съобщават от Община Димитровград.

Участие в събитието ще вземат г-н Иво Димов – Кмет на Община Димитровград, г-жа Красимира Бонева – ръководител на проекта, както и представители на фирмата изпълнител.  Финансирането е на стойност 626 769,20 лева, от които европейско финансиране 532 753,82 лева и 94 015,38 лева национално съфинансиране.

По проекта бе извършено преустройство на бивше общежитие на химически техникум "Проф. д-р Асен Златаров" в Център за временно настаняване. Центърът е предназначен за настаняване на 20 потребители. Той е напълно нова за общината услуга, която ще предоставя близка до семейната грижа за лица, които са временно или трайно лишени от дом. Освен бездомните лица, Центърът ще предоставя комплекс от социални услуги и за хора, които са изложени на риск от бедност и социално изключване, жертви на трафик, насилие и други форми на експлоатация, различни форми на зависимости, жертви на измами (имотни, финансови), уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение и др., с които да се работи превантивно.

Върху обекта на интервенция бяха изпълнени мерки за топлоизолация, подмяна на дограмата и нова покривна конструкция. Центърът разполага с пет складови помещения, помещение за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж има обособени две отделения за по двама потребителя, приемен офис, офис за персонала, приемно за инвалиди, медицински сектор, трапезария и разливна кухня. На следващото ниво има още осем отделения за по двама потребителя, общи санитарни възли и кабинет. По проекта е изградена и рампа за достъп на хора в неравностойно положение.

Основната проектна цел директно допринася за изпълнението на заложеното в Закона за социално подпомагане и в Правилника за неговото прилагане, така и в Общинския план за развитие на община Димитровград 2014 - 2020 и по-конкретно - специфичната мярка за постигане на СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1: Повишаване на привлекателността и конкурентоспособността на Община Димитровград, чрез изграждане на подходяща инфраструктура и опазването на екологичния й потенциал, Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    АС
    а ся де
    0 0
    11:28, 19 окт 2021
    как ще откриваме нещо в минало време !!!
Последни новини