Много лекари и медицински персонал влязоха в смолянските болници с тестове на работа днес/ Обновена/

В Смолянската болница тази сутрин на лекари и медицински персонал им се наложи да започнат работа след като дадоха проби за бързи антигенни тестове, съобщи за СмолянБГвести директорът на болницата д-р Марин Даракчиев. Над 35% от персонала на лечебното заведение е ваксиниран. По-голямата част обаче са го преболедували и имат антитела, нонякои  нямат сертификат да го докажат. За да отговорят на заповедта на здравния министър обаче те трябва  да се тестват. " Издал съм такава заповед и спазваме заповедта. Тестовете са за сметка на болницата, имаме малък резерв тестове от РЗИ-Смолян, ще заявим още",допълни Даракчиев. В болницата няма пропускателен режим, тестовете се правят на място в отделенията, за да не се нарушава ритъма на работа тъй като и без това лекари и медицински сестри не достигат на места в лечебното заведение.

Подобна е ситуацията и в МБАЛ-Мадан. Там също е създаден пропускателен режим за персонала, каза директорът на болницита д-р Стефан Хаджиев. "Персоналът ни е малък и аз познавам всеки един и знам кой е ваксиниран, кой го е преболедувал. Трудноста е за преболедувалите, които имат антитела, но не са отбелязани в системата. Тях ги тестваме за сметка на болницата. Отделно в задачите на всяка старша сестра в отделенията влиза да следят дали некой от персонала не проявява симптоми за коронавирса", допълни още д-р Хаджиев.

В Общинската болница в Девин работния ден е започнал спокойно. По думите на директорът д-р Радка Грозданова над 60% от медиците и персонала са ваксинирани или преболедували. За първата смяна без зелен сертификат са били шест души, като на тях им е направен бърз тест. Резултатите им за вируса са отрицателни."Това е пътят за справяне с вируса. Ние го устетихме за пореден път на гърба си. Миналия месец беше много тежка ситуацията в болницата. Сега нещата леко се успокоиха, дано вълната вече преминава, " каза още д-р Грозданова.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини