НАП хвана 544 млн. укрити данъци

През първите шест месеца на годината ревизорите от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в София са установили укрити задължения на фирми и граждани в размер на 543,8 милиона лева. Това показват резултатите от 2475 ревизионни производства, приключили до 30 юни, пише Монитор.

Близо 2,5 пъти са се увеличили допълнително разкритите с ревизионни актове задължения спрямо същия период на миналата година. Най-голям е относителният дял на допълнително установените задължения по ДДС - 81 на сто. На второ място са разкритията по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗПКО) - 16,5 на сто.

Размерът на укритото ДДС е 440,5 млн. лева. Укритите задължения по ЗКПО са 89,4 млн. лева.

Най-висок е ръстът на допълнително установените задължения по ДДС - 270 процента. Увеличението възлиза на 277,3 млн. лева. Значителен е и ръстът на установените задължения по ЗКПО - 224 процента. Увеличението спрямо същия период на миналата година е с 49,5 млн. лева.

Разкриваемостта от една ревизия е нараснала близо два пъти. Към 30 юни средният размер на допълнително установените задължения от една ревизия е 219 717 лева, докато през посочения период на 2008 г. е бил 111 602 лева.

НАП е сред най-ефективните европейски данъчни администрации. Основните й успехи са в сферата на противодействието на ДДС измами и диалога с бизнеса. Това стана ясно на срещата на ръководителите на данъчните администрации на 27-те страни членки на Европейския съюз, която се проведе в последните два дни в Париж. Участие в събитието са взели и официални представители на Европейската комисия.

Голяма част от западноевропейските данъчни администрации планират да въведат ускорено възстановяване на ДДС, за да намалят вредните последици от кризата. Срокът за връщане на ДДС в България е 30-дневен - един от най-кратките в общността. Масова практика в Европа било възстановяването на косвения данък да продължава близо година, са посочили участниците в срещата.

Като изключително добра са оценили чуждестранните ръководители практиката на българската НАП на диалог с бизнеса. На форума е било взето решение и данъчните власти в Европа да внедрят опита на НАП в изграждането на консултативен съвет, в който участват представители на държавата, както и най-големите браншови и работодателски организации.

"Радостен съм от оценката на колегите, но има още много неща, които могат да се подобрят в работата на НАП. От нас се очаква да продължаваме да подобряваме ефективността, и, естествено, повече приходи" коментира от Париж изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини