Голяма част от страните в ЕС не искат да видят Турция като член на ЕС

Голяма част от страните в ЕС не искат да видят Турция като член на Евросъюза, се констатира в доклад на американския стратегически център "Германски фонд "Маршал", посветен на трансатлантическите тенденции през 2009 година, пише турският вестник "Милиет".

Турците от своя страна не вярват, че ще се реализира турското членство в ЕС. Процентът на турските граждани, които гледат положително на ЕС, e 32, докато в предходните години тези, които смятаха, че европейското членство е положително, бяха 48 %. За сравнение през 2004 година този процент беше 73 %.

Според социологическо проучване, проведено в САЩ и Турция и в страни от ЕС, като Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Полша, Румъния, Холандия, Португалия, България и Словакия, процентът на гражданите в посочените страни от ЕС, настроени отрицателно към членството на Турция в ЕС се е увеличил от 28 на 32 %.

Според изследването в 9 от 11-те страни от ЕС се наблюдава значително нарастване на броя на противниците на турското членство. Първото място обаче в това отношение продължава да държи Франция с 48 %. Голяма част от анкетираните не разглеждат Турция като част от Запада. В Германия този процент е 77, във Франция 68, в Румъния – 51.

Намаляване се наблюдава и в подкрепата от страна на турските граждани – от 53 на 35 %. Процентът на гледащите положително към САЩ турски граждани е 22 % в това отношение Турция е най-назад в класацията, пише вестникът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини