Тази вечер е максимумът на метеорния поток Квадрантиди в безлунно небе

На 3 януари около 22.40 ч. българско време, при ясно небе ще може да се наблюдава максимумът на метеорния поток Квадрантиди, съобщиха от Катедра Астрономия на СУ "Св. Климент Охридски".

Активността на потока приведена към идеални условия за наблюдение е около 120 метеора за час (ZHR ~120), но неговият радиант ще бъде много ниско за нас на север-североизток в указаното време. Логично това ще намали много броят на забелязаните метеори.

Тъй като този поток има кратък интензивен максимум, желаещите да го видят може да изберат по-тесен интервал време за наблюдение - например от около 21.30 ч. до към 23.30 ч. После активността ще спада.

Максимумът на Квадрантиди си струва да се наблюдава и поради факта, че ще настъпи в безлунно време, за разлика от максимумите на другите два най-интензивни потока през годината - Персеиди и Геминиди. Има очаквания за силен метеорен дъжд от малко известният поток тау-Херкулиди в края на май, породен от разпадналата се преди години комета 73P/Schwassmann–Wachmann 3.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини