Ако Гоце Делчев беше жив днес, щеше да възкликне за нашето съвремие: Лудост!

    „Макар и само на 32 години Гоце Делчев жертва живота си за освобождението на Македония, прозрява истина, която политици с опит днес не могат да разберат. Той казва така:“Не можем да направим самостоятелна Македония без България“, но в същото време осъзнава, че в онзи момент да се присъедини Македония към България, не е най-разумното нещо. Защото Великите сили не са гледали с добро око на този процес. Притеснявали са се да има голяма силна държава на Балканите, която те да не могат да контролират и така да не могат да реализират своите търговски и политически планове. Това е истината за Балканите, колкото и тъжна да звучи“. Това каза в словото си по повод отбелязването на 150-ата годишнина от рождението на българския революционер Гоце Делчев историкът от Хасковския исторически музей д-р Красимира Узунова.

    „Гоце Делчев в нашата историческа наука е заел своето важно място. Той е голяма личност в българската история и нашите македонски събратя не трябва толкова едностранчиво да гледат на него, тъй като той е работил за свободата на Македония. Според мен, ако той би могъл да коментира нашето съвремие, единствената дума, която ми идва на ума че би бил използвал, че би казал, е: Лудост!“, анализира д-р Узунова.

    В РИМ-Хасково са подготвили мултимедийна презентация, посветена на живота и делото на водача и идеолога на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. При предварителна заявка от малки групи от училищата тя може да бъде изгледана в музея през следващата седмица, при спазване на мерките, свързани с пандемията, посочи още д-р Узунова.

    Презентацията беше представена днес в кратка дискусия. Тя започва с думите на Гоце Делечв: „Дойде време да работим за България!“

    Д-р Красимира Узунова съзира в това обръщение  призив към поколенията, че винаги е време да се работи за интересите на България, на българския род, а българският род не е само в пределите на официалната граница. "Но кой да го разбере!", възкликва историчката. Затова смята, че е време българските политици да започнат да четат историята.  
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ан
      Анаа
      7 -14
      21:38, 3 фев 2022
      Не ме интересува Виж коментара
      • Ам
        Амена
        17 -1
        21:57, 3 фев 2022
        Никой не Ви кара да четете, щом не Ви интересува. Аман от мрънкачи!
    • 2
      Гр
      Гражданин
      4 0
      12:21, 4 фев 2022
      Лудост си е да преживееш в България
    • 3
      Се
      Селянин
      2 -1
      14:37, 4 фев 2022
      Тоз от кое село беше?
    Последни новини