Изявления срещу Израел костваха на Египет управлението на ЮНЕСКО

В петия тур от гласуването за генерален директор на ЮНЕСКО българският посланик във Франция Ирина Бокова победи египетския министър на културата Фарук Хосни, четем на страниците на британския вестник "Индипендънт".

Така Бокова ще стане първата жена и първият представител на страна от бившия Съветски блок, застанал начело на организацията. Съревнованието бе следено отблизо с потайни и трескави дипломатически усилия на всеки тур, обвинения в измама и протести срещу египетската кандидатура. Хосни бе обвинен в опит за налагане на цензура на египетската преса и антисемитски изявления.

След оспорваното съревнование българският дипломат се опита да възстанови единството, говорейки за "уважение и приятелство" към съперника си и хвалейки идеите на кампанията му. "Никога не съм вярвала в идеята за сблъсъка на цивилизациите", заяви новият директор на ЮНЕСКО.

След избирането си за генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подаде ръка на мюсюлманския свят, който бе разочарован от неуспеха на египетския министър на културата Фарук Хосни, четем на страниците на френския вестник "Л Експрес".

На въпроса на медиите дали ще подаде ръка на мюсюлманския свят Бокова заяви: "Разбира се, аз съм в приятелски отношения с египетския министър на културата Фарук Хосни, както и с египетския посланик. Никога не съм смятала, че съревнованието е война, битка на едните срещу другите".

"Ставаше дума по-скоро за идеи. Трябваше да убедим членовете на Изпълнителния съвет, да предложим проекти, така че да се прецени кой в момента е най-подходящ за поста", добави Бокова по повод избирането си начело на организацията.

При новината за спечеления пост българският дипломат изрази радостта си, приветства съперника си и обяви, че мандатът й ще мине под знака на "нов хуманизъм за 21 век".

Относно бъдещите си проекти Бокова изрази желание да работи в подкрепа на диалога между цивилизациите. "Диалогът между цивилизациите се състои в по-голямата толерантност. Различни сме, но това не означава, че сме в конфликт", заяви новият генерален директор на ЮНЕСКО.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини