Тодор Тагарев ще бъде предложен за министър на отбраната, обяви Кирил Петков

Човекът, който ще бъде предложен за министър на отбраната е Тодор Тагарев. Това обяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. 

Петков потвърди, че оставката на Стефан Янев се очаква да бъде гласувана на извънредно заседание на парламента утре. 

Премиерът уточни, че Тодор Тагарев ще бъде предложението на "Продължаваме Промяната", а останалите коалиционни партньори са свободни да направят собствени номинации. За смяната е бил уведомен вчера и държавният глава Румен Радев, обясни Петков. 

Премиерът отново потвърди, че е работил успешно със Стефан Янев по време на служебното правителство, както и че подкрепя усилията за модернизация на армията ни. Премиерът допълни, че не одобрява индивидуалните позиции на Янев, изразени в социалната мрежа Фейсбук. Петков изрази несъгласие и с определението на Янев за военните действия в Украйна, който той нарече "операция". 

"Вече има хора без къщи, хора спят по метрото. Тези мили думи трябва да ги махнем и да казваме истината такава, каквато е", коментира още Кирил Петков. 

____________________

Проф. Тодор Тагарев е роден  на 18 април 1960 г. в Стамболийски. През 1982 г. завършва автоматика и телемеханика във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Специализира във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в Москва, СССР, през 1989 г. и в Командно-щабния колеж на Военновъздушните сили на САЩ през 1994 г. 

От 1989 г. до 1992 г. Тодор Тагарев е преподавател във ВВВУ „Георги Бенковски”. От 1994 г. до 1997 г. е научен сътрудник в Института по управление и системни изследвания на Българската академия на науките (БАН) и в Института за космически изследвания на БАН от 1997 г. до 1998 г. От 1999 г. е директор на дирекция „Планиране на отбраната“ и на дирекция „Политика по въоръженията“ в Министерството на отбраната. От 2002 г. е старши научен сътрудник в  Института за космически изследвания на БАН. От 2004 г.  е ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната“ във Военната академия „Георги С. Раковски”. 

От 2005 г. до 2008 г. Тодор Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания”. От 2008 г. е член на Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. В периода от септември 2009 г. до септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт. Той е председател на Съвета на директорите на „Терем“ от юли до декември 2003 г. и от октомври 2009 г. до септември 2010 г. 

Проф. Тодор Тагарев е министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков от 13 март до 29 май 2013 г. В периода 2016 - 2017 г. е директор на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров", национален представител в Борда за наука и технологии на НАТО и Направляващия комитет по изследвания и технологии на Европейската агенция по отбрана. Понастоящем е член на Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН и ръководител  на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната. 

Владее английски и руски език.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кл
    Клю клю нюз
    2 -1
    08:21, 1 мар 2022
    Просто Киро залага на куц кон в този конфликт, пардон война.
Последни новини