Меркел пое отново държавното кормило, очертава се смяна на властта

Очаквано канцлера Ангела Меркелполучи втори мандат на провелите се днес избори. Очаква се тя да състави коалиция по свой избор със либералите от Свободната демократическа партия.

Очертава се смяна на властта и край на широкота коалиция от ХДС/ХСС и социалдемократите. 

Според междинните резултати, които станаха известни ХДС/ХСС и либералите ще имат мнозинство в бъдещия Бундестаг. ХДС и баварският ХСС печелят 33, 4%, а либералите 14,6%. Така би могло да се състави дясно-центристко правителство начело с лидерката на ХДС Ангела Меркел.

Социалдемократите са с най-ниския в историята си изборен резултат - 22,7%. Конкуриращата ги в левия политически сектор Лява партия получава 12,5%, а Зелените - 10,6%.

Всички анкети сочеха още преди изборите към нов мандат за 55-годишната Меркел.

Тя е дъщеря на пастор, израснала в бившата ГДР. Макар и не особено харизматичен лидер, тя е безкрайно популярна в Германия, отбелязва агенция АФП.

Поради сложната избирателна система в Германия за формиране на мнозинство не са необходими 50 на сто от гласовете. Може да са достатъчни и 48 на сто, тъй като партиите, непреминали петпроцентната бариера, не могат да влязат в Бундестага и техните мандати се разпределят между останалите, посочва АФП. Възможните коалиции зависят от резултатите на трите основни партии сред общо 29 участнички.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини