Скандалът около Иран сплоти Запада и Русия

По време на срещата на Г20 в Питсбърг бе разпространена информация, че Иран разполага с втори секретен уранов завод, пише "Коммерсант". В отговор на това Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) поиска от Техеран незабавното допускане на международни инспектори. 

Реакцията на световните лидери бе пределно твърда. "Ние се надяваме, че МААЕ ще проведе незабавно разследване на тази предизвикваща тревога информация и ще докладва за резултатите”, каза американският президент Барак Обама. При това той определи създаването на новия обект в Ислямската република като директно предизвикателство към международния режим за ядрено разпространение. 

Френският президент Никола Саркози и британският премиер Гордън Браун също направиха изявления. Те казаха, че, ако в близко време Иран не отвори обекта за инспекторите на МААЕ, ще бъдат въведени нови, много по-твърди санкции. Браун поясни, че "санкциите ще засягат финансовата, банковата, енергийната сфера, както и технологичното оборудване, което може да бъде използвано за военни цели". 

В същото време, в условията на нарастващо ядрено противопоставяне наблюдателите обръщат внимание на продължаващото сближаване на позициите между Запада и Русия спрямо Техеран. Руският лидер Дмитрий Медведев направи в Питсбърг най-твърдото си изказване в последно време по адрес на Иран, окачествявайки строителството на новия уранов завод като "водещ към разрез с изискванията на Съвета за сигурност на ООН". По неговите думи "ако стимулите не работят, в сила ще влязат други механизми". 

Експертите оцениха думите му като още едно потвърждение за готовността на Медведев да се присъедини към санкциите, ако започващите на първи октомври преговори с "шестицата" завършват безрезултатно. По този начин тези преговори ще станат моментът на истината.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини