Все още има свободни места в Центъра за хора с деменция

Преди пет месеца в Смолян бе разкрит  „Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства – Смолян”. Първите потребители на социалната услуга пристъпиха плахо и неуверено, а семействата им се питаха дали ще им хареса в центъра и ще успеят ли да се адаптират възрастните им близки в новата среда.

Пет месеца по-късно възрастните хора се чувстват спокойни, съобщават от общинска администрация.  С възрастните хора се извършват различни занимания по трудотерапия - плетене, готварство, цветарство, изработване на есенна и коледна украса, мартенички, редене на пъзели, рисуване, пеене и др. С помощта на психолога и според възможностите си, потребителите работят по съхраняване на психичното си състояние, възстановяване на дефицити във вниманието и паметовите нарушения. Медицинската сестра следи за навременното приемане на лекарствената терапия на всеки един потребител, наблюдава здравословното състояние и го обсъжда с близките и семействата им.

Дневният център продължава приема на лица с различни форми на деменция, като са създадени условия за цялостна грижа за тях през деня, свързани с предоставянето на храна, задоволяване на ежедневните, здравните и рехабилитационните потребности, както и организация на свободното време. Услугата се предоставят напълно безплатно.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини