Ново земетресение на о. Самоа, жертвите в Индонезия надхвърлиха 1100

Земетресение с магнитуд 6,3 разлюля отново островите Тонга и Самоа в южната част на Тихия океан, съобщава Би Би Си.

Продължава мащабната спасителна акция след разрушителните земетресения в град Панданг на о. Суматра.

Спасителите са открили под развалините много загинали жители на острова. Засега местните власти съобщават за повече от 700 загинали, но ръководителят на хуманитарната агенция на ООН Джон Холмс е съобщил, че жертвите на земетресението в Индонезия са станали не по-малко от 1100 човека, пише агенция "КРОСС".

Според Холмс още няколко хиляди са затрупани под отломките. В пострадалите райони е изпратена хуманитарна помощ, но спасителните операции са затруднени от прекъсването на електроснабдяването и липсата на достатъчно техника за разчистването на разрушенията.

Министърът на здравеопазването на Индонезия Сити Фадилах призова световната общност да помогне при ликвидирането на последиците от земетресенията. "Молим държавите по света да ни помогнат да евакуираме хората. Необходими са ни квалифицирани спасители с оборудване. Основният проблем е, че има много затрупани хора, а ние не можем да им помогнем", казала Фадилах.

Телефонните връзки в района на бедствието са крайно нестабилни и е трудно да бъде установен точния брой на загиналите и пострадалите. Според индонезийския център за ликвидацияна на последиците от извънредни бедствия, ранените са повече от 2181 човека, разрушени са около 2650 къщи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини