Учени: Чака ни трусът на хилядолетието

Земята е като полудяла - тежки трусове люлеят един след друг Югоизточна Азия и това далеч не е краят. Сеизмолози предупредиха, че истинската катастрофа предстои, пише “24 часа”.

Вестникът цитира Кери Сий от университета в Сингапур. Сий прогнозира, че като  последствие от катастрофите на Суматра ще последва най-голямата природна стихия за последните 200 години или дори може би на всички времена.

Само за няколко минути ще се издигнат 10-метрови цунами-вълни и ще залеят сушата. "Това може да стане утре, догодина или след 30 години. Но ще стане - времето за това е дошло", твърди Сий.

Причина за предстоящото бедствие е в разместването на земните пластове край Суматра. Океанското плато се втъква със 7 сантиметра годишно под платото Сунда, върху което лежи Индонезия. Така се появява огромен натиск. "Това е все едно да боксираш спящ тигър в муцуната", сравнява професорът. Според него е напълно възможно платото да хлътне с десет метра в секунда и в резултат да се образуват невероятно силни десетки земетресения.

Подобна опасност има и съвсем близо до България - в Истанбул. Там голямото земетресение се очаква от години. Причина за него са размествания на земните пластове. Освен това цялата средиземноморска зона е застрашена от трусове, тъй като морето се свива и става все по-малко.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини