Литовската министър-председателка в Бородянка: Няма думи, които да опишат това

Литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, която направи визита в Украйна, посети заедно с украинския си колега Денис Шмигал малкия град Бородянка, близо до столицата Киев, който бе подложен на тежък обстрел от руските въоръжени сили и е станал сцена на предполагаеми зверства, докато е бил окупиран, предаде Франс прес.

Шмигал публикува в Телеграм свои снимки с Шимоните на фона на разрушени сгради.

"Няма думи, които да опишат това, което видях и почувствах тук", написа в Туитър литовската министър-председателка.

Шмигал нарече Бородянка "една от болезнените рани по тялото на Украйна". "Последиците от окупацията от руските варвари са ужасяващи", добави той.

Градът на 50 километра северозападно от Киев, който наброяваше 13 хиляди жители преди войната, бе окупиран няколко седмици от руската армия, преди тя да се изтегли от района в края на миналия месец. Преди няколко дни украинският президент Володимир Зеленски увери, че ситуацията в Бородянка е "много по-ужасна", отколкото в Буча - друг малък украински град в същия район, който се превърна в символ на зверствата, извършени по време на руската инвазия, отбелязва АФП.

Бивша съветска република, станала впоследствие член на НАТО и Европейския съюз, Литва е един от основните поддръжници на Украйна срещу Русия.

Междувременно в Бородянка бяха открити още седем тела, съобщи украинската служба за реагиране при извънредни ситуации, цитирана от Ройтерс.

Труповете били намерени под развалините на два разрушени жилищни блока.

Над 200 спасители претърсват Бородянка за изчезнали хора след изтеглянето на руските сили в края на миналия месец. Досега са били открити 19 тела, уточни спасителната служба.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини