50 ранени и двама мъртви са до сега жертвите на тайфуна Мелор в Япония

Тайфунът Мелор, връхлетял днес японския остров Хоншу, уби двама души, а най-малко 50 са ранени, съобщиха медии в Токио, цитирани от ИТАР-ТАСС, пише БТА.

Почти 2500 семейства били принудени да се скрият във временни убежища. Властите препоръчват евакуация на още 1000 семейства, които живеят в стари сгради или в ниски местности.

Стотици училища отмениха учебните занятия. В Япония са анулирани общо над 300 въздушни полета, частично е спряно движението по скоростните автомобилни и железопътни магистрали.

Според телевизия Ен Ейч Кей, анулираните полети са 330, а може да бъдат отменени и други. Има данни за автомобили, залети от придошли води в ниски места или избутани от пороите в океана, съобщи Нюзру.

В радиус 220 километра от центъра на тайфуна скоростта на вятъра е минимум 25 метра в секунда, а понякога стига до 45 м/сек., посочва ИТАР-ТАСС.

Нюзру информира за ветрове със скорост 50 метра в секунда. Центърът на тропическия циклон е в района на префектурата Фукусима северно от Токио.

Валежите достигат 80 милиметра в час. Вълните по тихоокеанското крайбрежие на остров Хоншу са високи от 6 до 9 метра.

Обществената телевизия в Япония съобщи, че един мъж е загинал, след като мотопедът му бил ударен от паднало дърво, 18 души са ранени и близо 9000 са евакуирани, предадоха по-рано осведомителните агенции.

Телевизиите показаха също повредени къщи на островите Окинава и Кюшу. Властите предупредиха за опасност от наводнения и свлачища.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини